ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εκλογές σε 40 ημέρες στην Βρετανία; – Η Βουλή ψήφισε το νόμο για την απαγόρευση του “no deal Brexit”

Εκλογές σε 40 ημέρες στην Βρετανία; – Η Βουλή ψήφισε το νόμο για την απαγόρευση του “no deal Brexit”

«Ναι» στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου που έχει σκοπό να εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία είπε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο, σε μία ακόμη ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συνολικά 329 βουλευτές της Βρετανίας υπερψήφισαν (έναντι 300 που καταψήφισαν) το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου, το οποίο εάν εγκριθεί, θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε γνωστά τα σχέδιά του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, εάν το νομοσχέδιο λάβει το «πράσινο φως».

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες στη Βρετανία, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τους «αντάρτες» βουλευτές που θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Εκτιμάται ότι ο Μπόρις Τζόνσον προσφεύγει στην επιλογή της κάλπης, «στοιχηματίζοντας» ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα λάβει συνεπώς εντολή για να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι κάποιοι αναλυτές παρατηρούν ότι ακόμη και εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο για το «μπλόκο» στα σχέδια του Τζόνσον, θα μπορούσε εύκολα να ανακληθεί από μία νέα κυβέρνηση που θα δημιουργούνταν μετά από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτική όσον αφορά στις προοπτικές επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διατύπωσε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο είναι εφικτό το εγχείρημα διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit μέσα στον επόμενο μήνα.

«Η υπόθεση ότι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, μπορεί να είναι έτοιμη μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να λάβει την έγκριση της συνόδου και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, μοιάζει μάλλον το λιγότερο με ηρωϊκή υπόθεση», είπε ο αξιωματούχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα έρχεται μετά από ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο, το οποίο δεν κατάφερε να άρει η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μην μπορώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για μία συμφωνία για το Brexit, το οποίο έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές στο παρελθόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.