ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Brexit: Πιθανόν και σήμερα «κλειδώνει» η συμφωνία Η.Β. με ΕΕ

Brexit: Πιθανόν και σήμερα «κλειδώνει» η συμφωνία Η.Β. με ΕΕ

Μεγάλες πιθανότητες να κλείσει σήμερα η τελική μορφή της συμφωνίας για το Brexit μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον τρέχει, για να προλάβει να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια νέα πρόταση για το Brexit έτσι ώστε να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο.

Ακόμη πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ακόμη κι αν ο Τζόνσον καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία και να την περάσει από την βουλή αυτήν την εβδομάδα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της παράτασης αφού δεν θα προλάβει την επισφράγισή της πριν από τo Xάλογουιν. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κάποιους μήνες για να ελέγξουν λεπτομερώς τη νέα συμφωνία προτού την εγκρίνουν, επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Ενώ ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ προσπαθεί να πείσει το βορειοιρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» να στηρίξει τη συμφωνία, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Οι ομάδες εργάστηκαν στη νύχτα και συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο. Θα συναντηθούν ξανά σήμερα το πρωί», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», o Συντηρητικός πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τη

βάση – ένα προσχέδιο- της συμφωνίας με την Ε.Ε αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες για τα ιρλανδικά σύνορα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ενώνοντας το νησί με μια εμπορική έννοια. Κάτι που ήθελε η κυβέρνηση του Δουβλίνου και το είχε απορρίψει το Λονδίνο ως «μη συνταγματικά ή οικονομικά βιώσιμο».

Από την πλευρά του, το υπερσυντηρητικό βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν καταλήξουν τις προσεχείς ώρες σε μία συμφωνία με το Λονδίνο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το 2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.