Όλιβερ Λέτουιν: Το «αγκάθι» που κάνει δύσκολη τη ζωή του Μπ.Τζόνσον

Όλιβερ Λέτουιν: Το «αγκάθι» που κάνει δύσκολη τη ζωή του Μπ.Τζόνσον

Πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία που πρότεινε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής σερ Όλιβερ Λέτουιν. Ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει παράταση στο Brexit, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Σύμβουλος της Μάργκαρετ Θάτσερ από το 1983 μέχρι το 1986 και υφυπουργός Κυβερνητικής Πολιτικής μετά τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Κάμερον το 2012, ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν έγινε «τροχοπέδη» στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος σήμερα τον 63χρονο ανεξάρτητο βουλευτή, του οποίου η τροπολογία υπερψηφίστηκε στην ιστορική συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του οικοδεσπότη της Ντάουνινγκ Στριτ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

  • Τι υποστηρίζουν οι επικριτές του Λέτουιν

Αν και ο Λέτουιν επιμένει πως με την τροπολογία που κατέθεσε είχε στόχο να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, οι επικριτές του υποστηρίζουν πως σκοπός του είναι να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υφυπουργός του Ντέιβιντ Κάμερον αναμίχθηκε στην κυβερνητική προσπάθεια επίτευξη του Brexit.

Ηγετική μορφή ανάμεσα σε εκείνους που αγωνίζονται για να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit ο πρώην απόφοιτος του Ίτον και του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ήταν επίσης ένας από τους 21 «αντάρτες» των Τόρις, που κατόρθωσαν τον Σεπτέμβριο να ψηφιστεί η νομοθετική πρόταση για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit.

Οι 21 Συντηρητικοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Λέτουιν, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία εκδιώχθηκαν από τις τάξεις του κόμματός τους.

Σχεδίασε το μανιφέστο των Τόρις στις εκλογές του 2010 και στήριξε την Τερέζα Μέι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο σερ Όλιβερ Λέτουιν ήταν πιστός στην πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την στήριξε με την ψήφο του και τις τρεις φορές που εκείνη κατέθεσε την συμφωνία της για το Brexit στη βρετανική βουλή. Στην κυβέρνηση Κάμερον ο Λέτουιν θεωρήθηκε το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού καθώς είναι εκείνος που σχεδίασε το μανιφέστο των Τόρις για τις εκλογές του 2010. Στους πολιτικούς κύκλους του Λονδίνου ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής χαρακτηρίζεται «μεγάλο μυαλό», που έχει το χάρισμα της δημιουργικής σκέψης και της επίλυσης προβλημάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.