Γκορμπατσόφ: «Η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια του Ψυχρού Πολέμου»

Γκορμπατσόφ: «Η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια του Ψυχρού Πολέμου»

Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια χωρίς να σκέφτεται πως θα το εκλάβει η Ρωσία δηλώνει ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Welt am Sonntag”, με αφορμή την 30ή επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το “Ίδρυμα Γκορμπατσόφ”.

Στην ίδια συνέντευξη ο βραβευμένος με Νόμπελ τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης μιλάει για τα νεανικά του χρόνια, για τον “ψυχρό πόλεμο”, εκφράζει τις ανησυχίες του για τον νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ρωσο – γερμανικές σχέσεις.

Γκορμπατσόφ: Οι αυθαιρεσίες των Αμερικανών και η “ουρά” τους η Ευρώπη

“Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη, αλλά οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Και το διακήρυτταν αυτό παντού”, λέει ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει:

“Μάλιστα δεν σκέφτηκαν, πως αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία, από τους Ρώσους, που τόσα έκαναν για να τερματισθεί ο ψυχρός πόλεμος και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Ούτε επίσης σκέφθηκαν πώς αυτό θα επηρεάσει την πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης”.

Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, η Δύση άρχισε να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, “να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της…”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Στην Ευρώπη αντί να οικοδομήσουν μια νέα αρχιτεκτονική κοινής ασφάλειας, ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ανακηρύσσοντας τη συμμαχία ως εγγυητή της ασφάλειας στην ήπειρό μας και εκτός των ορίων της”, λέει ο Γκορμπατσόφ, εκτιμώντας ότι “οι δυτικοί πολιτικοί δεν άντεξαν τις δοκιμασίες της νέας εποχής. Και σ’ αυτό βρίσκεται η πρωταρχική αιτία των σημερινών προβλημάτων”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.