ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

  Έκτακτη συνεδρίαση ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το σκάνδαλο με τη χρήση κρέατος αλόγου σε συσκευασμένα προϊόντα, και το οποίο αγγίζει μέχρι στιγμής 16 ευρωπαϊκές χώρες.

  Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο ιρλανδός υπουργός Σάιμον Κόβενεϊ, και αντικείμενο θα είναι η αναζήτηση τρόπων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ευρωπαϊκού κοινού στα προϊόντα κρέατος.

  Η συνεδρίαση έρχεται μετά την προ ημερών αποκάλυψη ότι κρέας το οποίο πωλείτο στην Ευρώπη και έφερε σήμανση βοδινού περιείχε κρέας αλόγου.

  Την Τρίτη, σφαγείο και εταιρεία κρεάτων στη Μεγάλη Βρετανία βρέθηκαν στο επίκεντρο αστυνομικής επιχείρησης με αφορμή την υπόθεση.

  Το σκάνδαλο έχει εγείρει ήδη ερωτήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την περιπλοκότητα των δομών της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ μεγάλος αριθμός σούπερ μάρκετ έχει ήδη αποσύρει παρτίδες κατεψυγμένου βοδινού.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο όμιλος σούπερ μάρκετ Tesco, η εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων Findus και η αλυσίδα Aldi είχαν λάβει κιμά ο οποίος ονομαζόταν βοδινός αλλά περιείχε και κιμά αλόγου από τη γαλλική Comigel.

  Κρέας αλόγου ανακαλύφθηκε επίσης και σε κατεψυγμένες παρτίδες ζυμαρικών στη Γαλλία.

  Η Comigel αρνείται ότι φέρει ευθύνη για το θέμα, δηλώνοντας ότι παρήγγειλε το κρέας από την εταιρεία Spanghero, με έδρα στη νότια Γαλλία, μέσω Λουξεμβούργου.

  Η αλυσίδα παραγωγής του κρέατος κατέληξε σε χονδρεμπόρους στην Κύπρο και στην Ολλανδία, και τελικώς σε σφαγεία στη Ρουμανία.

  Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν εν μέσω φόβων ότι φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για την ίαση των αλόγων και είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο πιθανά να έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα.

  Ήδη φωνές ζητούν την πλήρη σήμανση των προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος στην ΕΕ, ώστε να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, όπως συμβαίνει με το φρέσκο κρέας.

  Το κόστος ωστόσο ενδέχεται να δημιουργούσε αντιδράσεις μεταξύ των παραγωγών προϊόντων κρέατος.

  Το σφαγείο Kravys, πηγή κρέατος για την Comigel, ισχυρίζεται ότι το κρέας αλόγου και βοδινού το οποίο παρείχε στην εταιρεία ήταν ξεκάθαρα διαχωρισμένο.

  Το ρουμανικό σφαγείο εξάγει κρέας αλόγου σε Σουηδία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Πολωνία, ενώ βρίσκεται στη βορειοανατολική πόλη Μποτοζάνι.

  Στις συνομιλίες αναμένεται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας, καθώς και αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.