ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Την Κυριακή πραγματοποιούνται οι έβδομες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένδεκα υποψήφιους, ανάμεσα τους για πρώτη φορά δύο γυναίκες, αλλά τρεις βασικούς διεκδικητές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (σσ. δια νόμου απαγορεύεται δημοσιοποίησή τους αυτή την βδομάδα), που παρουσιάστηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, 10 φεβρουαρίου, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, είναι το «αδιαφιλονίκητο φαβορί». Ο κ.

Αναστασιάδης διατηρεί την πρωτιά και αυξάνει τα ποσοστά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο.

Με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων τα ζητούμενα είναι: α) αν θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ή θα χρειαστεί και δεύτερος, στις 24 Φεβρουαρίου, β) ποιον θα έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο από τους δύο ανθυποψηφίους του, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και εισπράττει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ. Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί μάχη μεταξύ των κυρίων Μαλά και Λιλλήκα για το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποχή, η αδιευκρίνιστη ψήφος από τον χώρο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν κατά πόσον οι εκλογές θα είναι ενός ή δύο γύρων.

Η τελευταία δημοσκόπηση της «Καθημερινής» Κύπρου δείχνει ότι ποσοστό του κ.

Αναστασιάδη αυξήθηκε στο διάστημα μιας εβδομάδας από 40,4% σε 41%, εξασφαλίζοντάς του διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

Ο κ. Μαλάς άνοιξε την ψαλίδα από τον κ. Λιλλήκα και απέκτησε σαφές προβάδισμα 2,7 ποσοστιαίων μονάδων για τη δεύτερη θέση, σε σύγκριση με μόλις μία μονάδα την περασμένη εβδομάδα. Η ανατροπή υπέρ του κ. Μαλά καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες διεξαγωγής της δημοσκόπησης και πιο συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου. Η εκλογική του επιρροή αυξήθηκε από 22,1% σε 23%, εξαιτίας κυρίως της εντεινόμενης συσπείρωσης στο ΑΚΕΛ (78% από 72% τον Ιανουάριο). Η μείωση της μετακίνησης ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων προς τον κ. Λιλλήκα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συνέβαλε στη διεύρυνση τής μεταξύ τους διαφοράς. Η εκλογική επιρροή του Γ. Λιλλήκα υποχώρησε κατά 0,7% στο 20,3% σε σύγκριση με 21% στο τέλος Ιανουαρίου.

Η διευκρινισμένη ψήφος αφορά τον υπολογισμό της εκλογικής επιρροής των υποψηφίων στο σύνολο των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, καθώς επίσης και στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Δηλαδή, δεν συμπεριλαμβάνονται στον επανυπολογισμό των ποσοστών η αποχή και τα λευκά/άκυρα ψηφοδέλτια.

Για το τελικό αποτέλεσμα, η πρόβλεψη ψήφου της «Καθημερινής» και της εταιρείας Symmetron Market Research, με βάση τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, είναι 48% για τον κ. Αναστασιάδη με εύρος εκτίμησης 46,3%-49,7%, για τον κ. Μαλά μέση τιμή 26,1% με εύρος 24,4%-27,8%, για τον κ. Λιλλήκα 23,2% με διάστημα 21,5%-24,9% και για τους υπόλοιπους υποψηφίους 2,7% με εύρος 2,2%-3,2%. Η αποχή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί τελικά στο ποσοστό μεταξύ 16,5% και 18,5%. Με αυτό το εύρος αποχής οι εκλογές θα κριθούν σε δύο γύρους. Εάν ξεπεράσει το 20%, πιθανόν να δημιουργηθούν συνθήκες εκλογών ενός γύρου.

Ο πιθανός 2ος γύρος θα αποτελέσει μια νέα εκλογική διαδικασία που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ασφάλεια σε έρευνα που αφορά τον 1ο γύρο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ακλόνητο φαβορί των εκλογών με βάση τα σενάρια δεύτερου γύρου είναι ο κ. Αναστασιάδης. Στο επικρατέστερο, όπου θα έχει αντίπαλο τον κ. Μαλά, προηγείται με 49,3% έναντι 28,9%. Στο ενδεχόμενο όπου αντίπαλός του θα είναι ο κ. Λιλλήκας, προηγείται με 44,2% έναντι 32,9%.

Σαρωτική υπεροχή καταγράφει ο Νίκος Αναστασιάδης και σε δημοσκοπικά ποσοστά, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιπάλων του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RAI, που έγινε για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου» και δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης (45,6%) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εκλογή από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην περίπτωση που η αποχή κινηθεί πάνω από 15%, κερδίσει σημαντικό μερίδιο από τις ψήφους εξωτερικού και διαφοροποιηθούν υπέρ του οι προβληματιζόμενοι και μη τοποθετημένοι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ.

Η εκλογική βάση του ΑΚΕΛ παραμένει προβληματική για τον Σταύρο Μαλά (22,8%), με ποσοστά συσπείρωσης σαφώς χαμηλότερα από ό,τι συνήθισε το κόμμα της Αριστεράς.

Στον πρώτο γύρο διατηρεί προβάδισμα έναντι του Γ. Λιλλήκα, αλλά στο όριο του στατιστικού λάθους.

Ο Γιώργος Λιλλήκας (21,1%) διατηρεί τη δυναμική του στον χώρο του ΔΗΚΟ, που είναι η βασική δεξαμενή των ψήφων του, αν και αισθάνεται πλέον την πίεση από την αντεπίθεση που γίνεται υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Σταθερή παραμένει υπέρ του και η διαρροή ψήφων από το ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται να επικρατεί και στα δύο σενάρια του δεύτερου γύρου, γεγονός που φαίνεται και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές από τα στοιχεία πως ο κ. Αναστασιάδης εδραιώνει μια διαφορά με τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ την αυξάνει με τον Σταύρο Μαλά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό του κατά 1,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και να συγκεντρώνει 39,9%.

Ακολουθούν ο Σταύρος Μαλάς με 24,2% και αύξηση 0,5% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 20,2% με επίσης 0,5% αύξηση.

Η Πραξούλα Αντωνιάδου εξασφαλίζει 1,2%, ο Γιώργος Χαραλάμπους 0,6%, η Άντρη Μακαρία Στυλιανού 0,5%, ο Λάκης Ιωάννου 0,4%, ο Λουκάς Σταύρου 0,2%, και ο Σόλων Γρηγορίου 0,1%.

Ποσοστό 7,3% δεν απάντησαν, 3,9% θα απέχουν και 1,6% θα ρίξουν λευκό. Με διευκρινισμένη την πρόθεση ψήφου ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 45,8% σε σύγκριση με 45,1% στην προηγούμενη έρευνα κάλπης του ΡΙΚ, ο Σταύρος Μαλάς 27,8% σε σύγκριση με 28,2 και ο Γιώργος Λιλλήκας 23,1% από 23,4%.

Στα σενάρια του δευτέρου γύρου, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να εξασφαλίζει 45,7% και ο Σταύρος Μαλάς 31%.

Με υποψηφίους τούς Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται και πάλι ο πρώτος με 42,1% έναντι 32,1% του ανθυποψηφίου του.

Με υποψηφίους στον δεύτερο γύρο τούς Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται ο δεύτερος με 34,4% έναντι 27,5% του ανθυποψηφίου του.

Ποσοστό 38% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Νίκο Αναστασιάδη ως τον καταλληλότερο να χειρισθεί το Κυπριακό, 17% τον Σταύρο Μαλά και 16% τον Γιώργο Λιλλήκα.

Στο ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και να διαπραγματευθεί καλύτερα με την τρόικα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 38% και 37% αντιστοίχως, ενώ Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας ισοψηφούν με 18% και 17% αντιστοίχως.

Η δημοσκόπηση του Μega Κύπρου από το πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την εταιρεία IMR δείχνει ότι στη πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης καταλαμβάνει ποσοστό 40,7%, με δεύτερο τον Σταύρο Μαλά με 22,8% και τρίτο τον Γιώργο Λιλλήκα με 20,1%.

Στην πρόθεση ψήφου με σενάριο στον δεύτερο γύρο τους Νίκο Αναστασιάδη – Σταύρο Μαλά, ο πρώτο συγκεντρώνει 51,6% και ο δεύτερος 28,7%.

Στο σενάριο Νίκος Αναστασιάδης – Γιώργος Λιλλήκας, ο πρώτος συγκεντρώνει 45,4% και ο δεύτερος 31,4%.

Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 76,5%, ο Σταύρος Μαλάς 6,3% και ο Λιλλήκας 4,9%.

Η μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα και αύριο θα καταβληθεί αγώνας από τα επιτελεία των Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα για εκλογές δύο γύρων, ώστε να περάσει σε αυτόν ο δικός τους υποψήφιος ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και η ηγεσία του ΔΗΚΟ για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη συσπείρωση στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με στέλεχος του ΔΗΚΟ, στόχος είναι η συσπείρωση να ξεπεράσει το 50%,ώστε ο κ. Αναστασιάδης να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.