ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η δεξιά σάρωσε και στην Ισπανία: 15% από το 3% και 52 έδρες – Οι κυβερνητικοί σοσιαλιστές στο 28%

Η δεξιά σάρωσε και στην Ισπανία: 15% από το 3% και 52 έδρες – Οι κυβερνητικοί σοσιαλιστές στο 28%

Από τις εκλογές στην Ισπανία, η είδηση δεν ήταν η πρωτιά του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, αλλά ο διπλασιασμός των εδρών του εθνικιστικού Vox. Ενός κόμματος, που συγκέντρωσε το 15,1% των ψήφων, κερδίζοντας 52 έδρες!

Οι κερδισμένοι των εκλογών είναι σαφώς το εθνικό λαϊκό κόμμα VOX του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο βασίστηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην ασφάλεια των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης ενός τείχους που θα σταματήσει τις βίαιες επιδρομές εις βάρος των πόλεων της Ισπανίας στην Αφρική, της Σέουτα και της Μελίγια, που πραγματοποιούνται από παράνομους μετανάστες που ελπίζουν να πατήσουν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Επιπλέον, το VOX πόνταρε στην εθνική ενότητα, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για να τεθούν εκτός νόμου κόμματα που επιδιώκουν την απόσχιση περιοχών της χώρας.

Οι ελπίδες των κυβερνώντων ότι θα κατάφερναν να περιορίσουν το φαινόμενο “VOX” διαψεύσθηκαν ολοκληρωτικά και αυτό είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών.

Ο Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της Ισπανίας, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% και αυτό σημαίνει πολλά.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κατέχουν 120 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο με ποσοστό 28% και ακολουθεί το PP, με 88 έδρες και 20,8%.

Το κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς, Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα τέτοιο κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Το Vox κερδίζει 52 έδρες στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 15,1%, διπλασιάζοντας σχεδόν τις έδρες που είχε κερδίσει τον Απρίλιο.

Και μπαίνει πλέον μαζί με κόμματα όπως το AfD, το FpO και η Λέγκα, κλπ. κόμματα σε Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία, Πολωνία κλπ. το μπλόκ των κομμάτων που εκφράζουν σε επίπεδο εξουσίας πια την δυναμική των πατριωτικών κινημάτων!

Ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς, ο Ματέο Σαλβίνι που καλπάζει στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 40% προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει μία εκστρατεία δυσφήμισης του VOX με τις γνωστές ταμπελίτσες των «ρατσιστών» και των «φασιστών».

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι εκλήθησαν για τέταρτη φορά στις κάλπες από το 2015 και για δεύτερη φορά τη χρονιά που διανύουμε. Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεζ διεπίστωσε ότι του ήταν αδύνατο να κυβερνήσει, όμως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αύξησαν την εκλογική του βάση.

Ουσιαστικά, ο Σάντσεζ έχασε έδαφος και οι αριστεροί UNIDAS PODEMOS (Ενωμένοι Μπορούμε), ο πιο φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών στο CORTES GENERALES, όπως αποκαλείται το ισπανικό κοινοβούλιο, απέτυχαν παταγωδώς.

Τα λεγόμενα αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλονία, που έχουν αριστερό προσανατολισμό, παρά τις φιλοδοξίες τους για κυριαρχία στις περιφέρειές τους, αγνοήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την ευρωλαγνεία τους και περιορίστηκαν σε μικρά ποσοστά. Αναμένεται λοιπόν να μην αντιμετωπίσουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σάντσεζ, καθώς αυτός μιλούσε με τα χειρότερα λόγια γι’ αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το «κεντροδεξιό» Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ηγείτο της χώρας προ του Σάντσεζ και οι Σοσιαλιστές βελτιώθηκαν ανεπαίσθητα εντός του έτους, ύστερα από ένα ιστορικό χαμηλό νωρίτερα φέτος, ενώ το «ευρωλάγνο» κεντροδεξιό CIUDADANOS (Πολίτες) κατέρρευσε σε ποσοστό χαμηλότερο του 7%.

Η νίκη του VOX οφείλεται και στην πολιτική των σοσιαλιστών, οι οποίοι επέτρεψαν στην Ισπανία να γίνει η νούμερο ένα πύλη της Ευρώπης για λαθρομετανάστες, διακηρύσσοντας ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται «νέο αίμα», δεσμευόμενοι μάλιστα ότι θα καταργήσουν την ασφάλεια των συνόρων της Ισπανίας με την Αφρική.

Έχοντας αυξήσει τους ψηφοφόρους του κατά 50%, το VOX ξεπερνάει τους PODEMOS και τους CIUDADANOS και γίνεται τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο, στο οποίο εισήλθε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ιταλός τ. Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος απολαμβάνει επίσης ένα αυξανόμενο κύμα υποστήριξης στη χώρα του, υποδέχθηκε την «σπουδαία άνοδο» των «φίλων» του στο VOX, αλλά πρόβλεψε ότι η αντίδραση του κατεστημένου θα είναι άμεση.

«Πάω στοίχημα ότι έχουν ήδη ετοιμάσει τους τίτλους για τις ειδήσεις και τα πρωτοσέλιδα σχετικά με “νίκη της ακροδεξιάς, ρατσιστές και φασίστες”», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Καθόλου ρατσιστές ούτε φασίστες», ανταπάντησε προκαταβολικά. «Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία θέλουμε απλά να ζήσουμε ειρηνικά στο σπίτι μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.