ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στον Λευκό Οίκο: Κρίσιμη συνάντηση με Ντ.Τραμπ για F-35 και S-400 – upd (φωτό-βίντεο)

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στον Λευκό Οίκο: Κρίσιμη συνάντηση με Ντ.Τραμπ για F-35 και S-400 – upd (φωτό-βίντεο)

(Ανανέωση 20:35) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρ.Τ.Ερντογάν μετά από μια ώρα και 15 λεπτά.


Τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην Ουάσινγκτον τα ξημερώματα και κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο όπου θα παραμείνει, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας μέσα αλλά και γύρω από αυτό. Τον Ερντογάν, συνοδεύει στο ταξίδι του η σύζυγός του, Εμινέ.

Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2017 ήταν επεισοδιακή, καθώς άνδρες της ασφάλειάς του είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει, Κούρδους διαδηλωτές, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν έρθει και σε συμπλοκή και με άνδρες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών!

https://twitter.com/Ahaber/status/1194502677532680192?s=20

Τον Τούρκο Πρόεδρο και την Εμινέ Ερντογάν, υποδέχτηκαν στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκείνος κι ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο Οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».

Η συνάντηση των δύο προέδρων γίνεται ενώ οι σχέσεις των χωρών τους παρουσιάζουν κρίση. Στο τραπέζι θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, το θέμα της Συρίας, οι πιθανές κυρώσεις για τους S-400, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το θέμα των F-35 και να τα πάραλάβει τελικά η Τουρκία, καθώς και το θέματα που αφορούν την τρομοκρατία.

Τι θα ζητήσει ο Τραμπ και τι θα αντιπροτείνει ο Ερντογάν

Ο Ντ.Τραμπ αναμένεται να θ;eσει στον Τούρκο πρόεδρο όλο το περίγραμμα των θέσεων των ΗΠΑ για το επίμαχο θέμα των S-400.

Δηλαδή οριστική και αμετάκλητη εγκατάλειψη του προγράμματος των ρωσικών πυραύλων, (ουσιαστικά αχρήστευση των συστημάτων), υπόσχεση από τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν θα προχωρήσει σε αγορά άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων με αντάλλαγμα εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. $ με τις ΗΠΑ και φυσικά επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να πείσει τον Τραμπ, ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ, θα προτείνει κοινή επιτροπή που θα συζητήσει το θέμα, ενώ θα δηλώσει πιστό μέλος του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

Το τι θα βγει από τις κρίσιμες αυτές συζητήσεις, η έκβαση των οποίων αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι άγνωστο. Να σημειωθεί όμως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση του Κογκρέσου που ζητά την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Και η Συρία στο επίκεντρο

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα αντιμετώπισαν μία ακόμη κρίση τον προηγούμενο μήνα με αφορμή τη Συρία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση του Ερντογάν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή. Μερικούς μήνες νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε εκμανεί μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι αγόρασε ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.


Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τον προηγούμενο μήνα ένα πακέτο μέτρων για να τιμωρήσει την Τουρκία για την επιχείρησή της στη Συρία, την ώρα που σημαντικά στελέχη της Γερουσίας, περιλαμβανομένου του συμμάχου του Τραμπ, του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έχουν δεσμευθεί να δώσουν το πράσινο φως στο πακέτο αυτό, αν κινδυνεύσουν οι Κούρδοι.

Η Βουλή ψήφισε εξάλλου υπέρ μιας μη δεσμευτικής απόφασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Μάλιστα κάποιοι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν τη Δευτέρα από τον Τραμπ να πάρει πίσω την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.