FP: «Οι ΗΠΑ ζητούν 8δις δολάρια από την Ιαπωνία για να συνεχίσουν να την προστατεύουν»

FP: «Οι ΗΠΑ ζητούν 8δις δολάρια από την Ιαπωνία για να συνεχίσουν να την προστατεύουν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητεί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας να τετραπλασιάσει τα ποσά που καταβάλλει για να συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους μονάδων των δυνάμεων των ΗΠΑ οι οποίες σταθμεύουν στη χώρα, έγραψε το περιοδικό Foreign Policy επικαλούμενο πρώην και νυν αξιωματούχους της κυβέρνησής του, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση που ασκεί σε παραδοσιακούς συμμάχους της για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου θέλει το ποσό που καταβάλλεται από το Τόκιο για την κάλυψη του κόστους της ανάπτυξης 54.000 αμερικανών στρατιωτικών την Ιαπωνία να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 2 δισεκ., σύμφωνα με το περιοδικό. Η ισχύς της τρέχουσας διμερούς συμφωνίας για το ζήτημα εκπνέει το 2021.

Για το ποσό που θέλει η Ουάσινγκτον ενημερώθηκαν Ιάπωνες αξιωματούχοι τον Ιούνιο από τον Τζον Μπόλτον, τότε ακόμη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και τον Ματ Πότιντζερ, τότε διευθυντή του τμήματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που είναι αρμόδιο για την Ασία, σύμφωνα με το FP.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών αντέτεινε ότι το δημοσίευμα του περιοδικού είναι λαθεμένο και δεν διεξήχθη καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για το ζήτημα αυτό.

Δεν ήταν διαθέσιμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για να σχολιάσει το δημοσίευμα πέραν των ωρών γραφείου.

Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ υφίστανται τα τελευταία χρόνια έντονη πίεση από την κυβέρνηση του Τραμπ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τραμπ αξιώνει επίσης η Σεούλ να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας — έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να αποσύρει τις δυνάμεις της χώρας του από τη χερσόνησο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.