ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κενός ο παπικός θρόνος – Τα φοβαρί για την “Αγία Έδρα”

Κενός ο παπικός θρόνος – Τα φοβαρί για την “Αγία Έδρα”

Από το βράδυ της Πέμπτης, κενός θα μείνει ο παπικός θρόνος στο Βατικανό, καθώς ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ αποτελεί και επισήμως παρελθόν για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και θα μεταφερθεί στη θερινή του κατοικία μέχρι να ετοιμαστεί το κελί στο μοναστήρι όπου θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του.

Ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία του Βατικανού, καθώς ο Βενέδικτος είναι ο πρώτος Πάπας εδώ και εξακόσια χρόνια που παραιτείται από το αξίωμά του.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ αποχαιρέτισε τους επισκόπους και υπαλλήλους του Βατικανού και την ελβετική φρουρά και επιβιβάστηκε σε ένα λευκό ελικόπτερο που παραχώρησε η ιταλική κυβέρνηση για να μεταφερθεί στο Καστέλ Γκαντόλφο, ενώ την ίδια στιγμή σήμαιναν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Νωρίτερα ο ποντίφικας έστειλε το τελευταίο μήνυμά του μέσω twitter στους πιστούς όλου του κόσμου που ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Σας εύχομαι να έχετε πάντα την ευτυχία να βάζετε τον Χριστό στο επίκεντρο της ζωής σας», ενώ ο λογαριασμός του αναμένεται να κλείσει μέχρι το βράδυ.

Ο ίδιος θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus), θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά του», θα διατηρήσει και τον παπικό τίτλο «Βενέδικτος ΙΣΤ’» και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Πυρετώδεις ετοιμασίες για το Κονκλάβιο

Αμέσως μετά την επίσημη παραίτηση του Πάπα οι καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές επαφές για να αποφασίσουν πότε θα συγκληθεί το Κονκλάβιο, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου θα έχουν καταλήξει στη χρονική διάρκεια των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης επισπεύδονται οι διαδικασίες εκλογής, κάτι που σημαίνει ότι η συνεδρίαση του Κονκλαβίου αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέχρι τις 15 Μάρτη.

Ο παπικός θρόνος μένει και επισήμως κενός από τις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Η ελβετική φρουρά αποχωρεί και οι Καρδινάλιοι αρχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς για την εκλογή του διαδόχου του Βενέδικτου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία εν μέσω σκανδάλων, εκβιασμών και οργίων, με τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας να πιστεύουν ότι ο επόμενος θα είναι ο τελευταίος Πάπας πριν την καταστροφή της Ρώμης και τη Δευτέρα Παρουσία.

Η κούρσα των φαβορί συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ δεν αποκλείεται και η μεγάλη έκπληξη, το να εκλεγεί για πρώτη φορά στην κορυφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αφροαμερικάνος Πάπας.

Η «κούρσα» της διαδοχής

Στην παρούσα φάση ως επικρατέστερος για τον θρόνο εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Καρδινάλιος Αντελο Σκόλα με πιθανότητες 2 προς 1, ενώ αρκετά κοντά του βρίσκεται ο αφροαμερικάνος επίσκοπος Γκάνας, Πήτερ Τάρκσον με πιθανότητες 5 προς 2 με τον Γενικό Γραμματέα του Βατικανού, Καρδινάλιο Ταρκίσιο Μπερτόνε να έρχεται τρίτος με πιθανότητες 7 προς 2.

Πέρα από τα τρία μεγάλα φαβορί αρκετές πιθανότητες έχουν ο επίσης αφροαμερικάνος Φράνσις Αρίνζε της Νιγηρίας και ο Μαρκ Ουελέτ από το Κεμπέκ του Καναδά.

Από τη Λατινική Αμερική οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Λεονάρντο Σαντρί από την Αργεντινή και ο Οτο Σέρερ από τη Βραζιλία.

Αν πάλι το Κονκλάβιο επιλέξει γερμανόφωνο για τον θρόνο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης, Κριστόφ Σένμπορν.

Προς το παρόν εκείνοι που δείχνουν να ενδιαφέρονται περίπου όσο οι Καρδινάλιοι για το αποτέλεσμα και την κούρσα διαδοχής είναι οι επιτελείς των γραφείων στοιχημάτων, καθώς αναμένεται να πέσουν αρκετά χρήματα στην κούρσα διαδοχής, με την εκλογή να είναι το μεγαλύτερο μη αθλητικό γεγονός της χρονιάς.

Μάλιστα, επειδή επισήμως οποιοσδήποτε αφοσιωμένος Καθολικός μπορεί να εκλεγεί Πάπας, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις των Καρδιναλίων και του μηχανισμού του Βατικανού, ορισμένα γραφεία στοιχημάτων παίζουν ακόμη και το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για υποψήφιο διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣΤ’.

Συνεπώς, έπειτα και από τη θεαματική επιστροφή του «Καβαλιέρε» στην ιταλική πολιτική σκηνή, όποιος αισθάνεται τυχερός μπορεί να ποντάρει στο πρόσωπό του.

Οι πιθανότητες, 2.500 προς 1, που του δίνουν είναι μεν οι χειρότερες πιθανές, αλλά το στοίχημα είναι στοίχημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.