ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι υπέρ των ομοφυλόφιλων

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι υπέρ των ομοφυλόφιλων

Η κυβέρνηση Ομπάμα, μεγάλες επιχειρήσεις, ρεπουμπλικανοί βουλευτές και ο Κλιντ Ιστγουντ αυτοπροσώπως καλούν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων στην απόφαση που θα λάβει για το θέμα στο τέλος του Μαρτίου.

Οι εννέα “σοφοί” που αποφασίζουν για τα μεγάλα θέματα της αμερικανικής κοινωνίας, θα συνεδριάσουν στις 26 και 27 Μαρτίου για να εξετάσουν το θέμα του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, εκτός νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά νομιμοποιημένου σε εννέα από τις πενήντα αμερικανικές πολιτείες.

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από το Ανώτατο Δικαστήριο την ακύρωση δικής του απόφασης με την οποία ορίζεται σε εθνικό επίπεδο ο γάμος ως ένωση “ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα”.

Ο νόμος με τίτλο “Υπεράσπιση του γάμου” (DOMA) που χρονολογείται από το 1996 είναι “αντισυνταγματικός” διότι εμποδίζει δεκάδες χιλιάδες ομοφυλόφιλα ζευγάρια, νομίμως παντρεμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας τους, να έχουν τα ίδια προνόμια σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια, σύμφωνα με το επίσημο αίτημα της κυβέρνηση Ομπάμα που διαβιβάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κάνοντας ακόμα ένα βήμα χθες, η κυβέρνηση Ομπάμα έκρινε ότι ο νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνιας για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων παραβιάζει την ισότητα των δικαιωμάτων, όπως αυτή διατυπώνεται στην 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Στην Καλιφόρνια, όπως και σε άλλες επτά πολιτείες των ΗΠΑ, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν παρόμοια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να έχουν το δικαίωμα γάμου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί το Ανώτατο δικαστήριο να κρίνει ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων “πρέπει να νομιμοποιηθεί και στις οκτώ αυτές πολιτείες, πέραν των εννέα όπου είναι ήδη νόμιμος”, εξηγεί ο Λάιλ Ντένιστον, του ειδικευμένου μπλογκ ScotusBlog.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα δεν προκαλεί έκπληξη, αφού ο πρόεδρος έχει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες υπερασπισθεί το δικαίωμα του γάμου των ομοφυλοφίλων. Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η συστράτευση 131 ρεπουμπλικανών βουλευτών, ανάμεσά τους και ο συνυποψήφιος του Ομπάμα στις εκλογές του 2008 Τζον ΜαΚέιν και η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μιτ Ρόμνεϊ.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν το αίτημα περιλαμβάνεται επίσης ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κλιντ Ιστγουντ.

“Ο γάμος ευνοεί τις συντηρητικές αξίες της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και των αμοιβαίων υποχρεώσεων…Ωφελεί επίσης τα παιδιά και αυτό δεν εξαρτάται από το φύλο των ατόμων που συγκροτούν ένα παντρεμένο ζευγάρι”, αναφέρεται στο κείμενο των Ρεπουμπλικανών, που ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να προστατεύσει την πολιτική ένωση και να διασφαλίσει ότι αφορά και τα ζευγάρια ατόμων ιδίου φύλου.

Η θέση που υπερασπίζεται το αίτημα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Κένεθ Μέλμαν, πρώην προέδρου του Ρεπουπλικανικού Κόμματος και ομοφυλόφιλου και υπογράφεται επίσης από πρώην κυβερνήτες και μέλη της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, έρχεται σε σύγκρουση με την προσφυγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι ηγέτες του ίδιου αυτού κόμματος ζητώντας του να υπενθυμίσει ότι ο γάμος είναι αποκλειστικά η ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου, δέκα τρεις αμερικανικές πολιτείες, οργανώσεις υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κοινωνιολόγοι, εταιρίες όπως η Apple, η Nike, η Facebook και η Morgan Stanley έχουν διακηρύξει την υποστήριξή τους προς τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων ή την ακύρωση του νόμου που ορίζει ότι ο γάμος αποτελεί προνόμιο των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.