ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Που πάνε τα χρήματα των Αμερικανών υποψηφίων που αποσύρονται από την κούρσα (φώτο)

Που πάνε τα χρήματα των Αμερικανών υποψηφίων που αποσύρονται από την κούρσα (φώτο)

Οι Andrew Yang και Michael Bennet έδωσαν μόλις τέλος στην προεδρική τους κούρσα. Τι έκαναν όμως με τα χρήματα της προεκλογικής τους εκστρατείας που περίσσεψαν;

Χρήματα που είναι φυσικά γενναία ποσά. Όπως μας λέει η έκθεση της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής των ΗΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι υποψήφιοι που αποσύρθηκαν είχαν ακόμα σημαντικά ποσά στην τράπεζα.

Ο Beto O’Rourke του Τέξας, για παράδειγμα, έχει περίσσευμα από την κούρσα του της τάξης των 360.000 δολαρίων. Στον γερουσιαστή Kamala Harris περίσσεψαν κάπου 1,3 εκατ. δολάρια. Αλλά και 950.000 δολάρια στον Julian Castro, 4,2 εκατ. στον γερουσιαστή Cory Booker και πάει λέγοντας.

Ο Richard Briffault είναι καθηγητής νομικής στο Columbia University και μας δίνει την απάντηση στο τι ακριβώς γίνεται με τα χρήματα που περισσεύουν από τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων για το χρίσμα στα κόμματά τους. Ή υποψήφιων προέδρων.

Τριάντα σχεδόν υποψήφιοι είχαν δηλώσει πως θα διεκδικήσουν το χρίσμα των Δημοκρατικών πέρυσι και πλέον έχουν απομείνει μόλις 8. Τι τα κάνουν έκτοτε τα λεφτά των δωρεών;

Όπως μας λέει ο Briffault, αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσωπικά έξοδα του υποψηφίου. Όπως αποπλήρωση δανείων, διακοπές ή προσωπικές αγορές. Υπάρχουν ωστόσο επιλογές, τόσο εντός πολιτικής όσο και εκτός.

Όπως η πληρωμή χρεών που έμειναν από την προεκλογική εκστρατεία. Ή η δωρεά σε κάποιον άλλο υποψήφιο. Ή η φύλαξη των χρημάτων στην τράπεζα για κάποια επόμενη κούρσα.

Αν και συνήθως η αποπληρωμή των χρεών της καμπάνιας δεν αφήνει ακριβώς εκατομμύρια διαθέσιμα. Κάποιοι μάλιστα συνεχίζουν την εκστρατεία χρηματοδότησης από τον κόσμο ακόμα και έναν χρόνο μετά την απόσυρσή τους ώστε να πληρωθούν τα χρέη.

Αν ο υποψήφιος κατέβει σε κάποια άλλη μάχη, μπορεί διά νόμου να μεταφέρει τα περισσευούμενα κονδύλια στη νέα εκστρατεία του.

Έχει τέλος τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει πολιτικούς σκοπούς ή υποψηφίους σε άλλες ομοσπονδιακές κούρσες. Ή να κάνει το καλό και να τα δώσει σε κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. Κάτι που γίνεται τελικά αν αυτή η κούρσα σηματοδοτεί το πολιτικό τέλος του υποψηφίου.

Μελέτη πάντως του 2014 βρήκε πως παλιοί υποψήφιοι και των δύο κομμάτων είχαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια συνολικά σε τέτοια αδιάθετα κεφάλαια στην τράπεζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν ο υποψήφιος δεν ξέρει τι να τα κάνει, ο νόμος εδώ είναι ασαφής, μας λέει ο Briffault, καθώς το μόνο που απαγορεύει ρητά είναι η «προσωπική χρήση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.