Τηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν – ΗΠΑ: «Είδατε ποιος είναι ο αληθινός σας σύμμαχος – Επιστρέψτε πίσω»

Τηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν – ΗΠΑ: «Είδατε ποιος είναι ο αληθινός σας σύμμαχος – Επιστρέψτε πίσω»

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρ.Τ.Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από λίγο. Προσπαθούν να «σβήσουν» την ρωσοτουρκική κρίση και να αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση.

Tο ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ ο οποίος ζήτησε όλες οι προσπάθειες να συγκεντρωθούν για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Συρία. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας στις συμφωνίες του Σότσι με την Τουρκία για την επαρχία Ιντλίμπ, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης των εντάσεων και ζήτησε την επιβολή τους.

Η Συρία υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να πολεμά κατά των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και αυτό είναι κάτι που όπως διεμήνυσε η Μόσχα δεν μπορεί να το απαγορεύσει.

O Λαβρόφ εξέφρασε παράλληλα και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια Τούρκων στρατιωτών στην επαρχία της Συρίας.

Διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην Ιντλίμπ.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ με αφορμή την κρίση των ρωσοτουρκικών σχέσεων επιχειρούν να επαναφέρουν πίσω στην Συμμαχία την Τουρκία διαμέσου της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτχισον η οποία κάλεσε τους Τούρκους να δουν «ποιος είναι ο αξιόπιστος σύμμαχός τους και ποιος δεν είναι» καλώντας τους να υποχωρήσουν από τη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

«Ελπίζω ο πρόεδρος Ερντογάν να καταλάβει ότι εμείς είμαστε ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντός τους και πρέπει να εγκαταλείψουν τους S-400» δήλωσε η Χάτχισον όπως μεταδίδει το France24.

«Βλέπουν τι είναι η Ρωσία, βλέπουν τι κάνουν τώρα, και αν επιτίθενται σε Τούρκους στρατιώτες, τότε αυτό πρέπει να επισκιάσει όλα τα άλλα που συμβαίνουν μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας» δήλωσε η πρέσβης.

Οι δηλώσεις έγειναν μετά την επείγουσα σύσκεψη των επικεφαλής για την ασφάλεια που συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του θανάτου 79 (όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές, αλλά 33 όπως επίσημα γνωστοποίησε η Άγκυρα) στρατιωτών σε επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οι οποίες θεωρείται πως έγιναν από την ρωσική Αεροπορία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις «δεν χρησιμοποίησαν αεροσκάφη στην περιοχή Μπεχούν» όπου οι Τούρκοι στρατιώτες φέρεται να είχαν στρατοπεδεύσει, παρότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Τουρκία καμία μονάδα του τουρκικού στρατού δεν ήταν παρούσα ή θα μπορούσε να βρισκόταν εκεί.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ολοκλήρωσε την παραλαβή εξαρτημάτων του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα προμήθειας F-35 και απείλησαν να την αποκλείσουν εντελώς.

Η Τουρκία επιμένει ότι θα τοποθετήσει τους S-400 σε περιοχές που δεν θα επηρεάζουν τα αμερικανικά μαχητικά υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει θέσει σε λειτουργία τα συστήματα. Οι παραδόσεις των S-400 πρόσφατα ήρθαν στο φως σε σχέση με την κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ και ερωτήματα προέκυψαν για το αν θα μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η κλιμάκωση της έντασης στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ δεν θα επηρεάσει τις παραδόσεις των S-400 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Μόσχα και Άγκυρα έχουν «πολύ καλές» σχέσεις, ωστόσο, τόνισε ότι η ομοφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες σε όλα τα ζητήματα είναι κάτι αδύνατο. Η Μόσχα κάλεσε την Άγκυρα να συμβιβαστεί με τις τρέχουσες συμφωνίες για την Ιντλίμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.