ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μόσχα: «Συμφωνήσαμε με την Άγκυρα να αποκλιμακώσουμε την κρίση στην Συρία» – Συμβιβασμός από Ρ.Τ.Ερντογάν

Μόσχα: «Συμφωνήσαμε με την Άγκυρα να αποκλιμακώσουμε την κρίση στην Συρία» – Συμβιβασμός από Ρ.Τ.Ερντογάν

Mόσχα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να κρατήσουν την στρατηγική τους σχέση παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά τους στην Μέση Ανατολή και στην Λιβύη είναι αντίρροπα και έτσι «εξέφρασαν την επιθυμία για “αποκλιμάκωση της έντασης” στη Συρία στη διάρκεια συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες», όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Και από τις δύο πλευρές δόθηκε έμφαση στη μείωση της έντασης επί του πεδίου, παράλληλα με τη συνέχιση της μάχη καά των τρομοκρατών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο.

Επίσης τόσο Άγκυρα όσο και Μόσχα δεσμεύθηκαν “να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό τόσο μέσα όσο και έξω από την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αφήσει την Άγκυρα «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις συριακές αρχές στη σύγκρουση στην Ιντλίμπ της Συρίας, κατά τις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Η Άγκυρα είναι πολύ αδύναμη για να τα βάλει με την Ρωσία ειδικά όταν υπάρχει τόσο μεγάλη γεωγραφική εγγύητητα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μόσχα από την άλλη θέλει να διατηρήσει την Άγκυρα στην σφραίρα επιρροής της καθώς έτσι καταφέρνει να έχει το ΝΑΤΟ υπό απειλή διάλυσης.

Και οι δύο θέλουν να τα βρουν με τον Ερντογάν να το θέλει περισσότερο καθώς το πρόσφατο πλήγμα κατά το οποίο χάθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες (άλλοι λένε 50, άλλοι 79) στοίχισε πολύ στην εικόνα του και κατανόησε ότι ο Στρατός του δεν είναι άτρωτος.

Για να γίνει η προσέγγιση θα πρέπει και οι δύο κάτι να αφήσουν. Οι Τούρκοι το όνειρο ιδρύσεως τουρκμενικού κράτους με πρωτεύουσα την Ιντλίμπ και οι Ρώσοι την πλήρη επανενσωμάτωση της Ιντλίμπ στην Συρία.

Συν τοις άλλοις η Τουρκία έχει πολύ στενά διασυνδεδεμένα τα οικονομικά της συμφέροντα με την Ρωσία, ενώ ποντάρει στην Μόσχα για να αποκτήσει στρατιωτική και πυρηνική τεχνογνωσία.

Ποιο πιθανό να υπάρξει μια μέση λύση. Ημιαυτόνομη Ιντλίμπ αλλά όχι ανεξάρτητη…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.