Κορωνοϊός: Ανακάλεσε ο Ιταλός πολιτικός που δήλωσε ότι «οι Κινέζοι τρώνε ζωντανά ποντίκια»

Κορωνοϊός: Ανακάλεσε ο Ιταλός πολιτικός που δήλωσε ότι «οι Κινέζοι τρώνε ζωντανά ποντίκια»

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, μιας από τις επαρχίες της Ιταλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, ζήτησε συγγνώμη σήμερα επειδή άσκησε κριτική στην Κίνα για την εξάπλωση της ασθένειας και είπε ότι οι Κινέζοι «τρώνε ζωντανά ποντίκια».

Ο Λούκα Τζάια επέρριψε ευθύνες στο Πεκίνο για την επιδημία στην Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι Κινέζοι δεν εφαρμόζουν υψηλά πρότυπα όσον αφορά την υγιεινή.
«Η υγιεινή του λαού μας, των Βενετσιάνων και των Ιταλών πολιτών, η πολιτισμική εκπαίδευση που έχουμε, είναι να κάνουμε ντους, να πλενόμαστε, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας», είπε ο Τζάια σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna3-Nord Est TV. «Είναι πολιτισμικό γεγονός ότι η Κίνα πλήρωσε μεγάλο τίμημα για την επιδημία αυτή επειδή τους έχουμε δει όλους να τρώνε ζωντανά ποντίκια ή άλλα τέτοια πράγματα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στη Ρώμη. «Σε μια κρίσιμη ώρα σαν αυτήν, όταν η Κίνα και η Ιταλία στέκουν δίπλα-δίπλα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, ένας Ιταλός πολιτικός κατασυκοφάντησε τον κινεζικό λαό. Αυτή ήταν μια ανώφελη επίθεση που μας άφησε κατάπληκτους», έγραψε η πρεσβεία στο Facebook.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζάια κατήγγειλαν επίσης τα σχόλιά του, επισημαίνοντας ότι θα βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τζάια, που προέρχεται από την Λέγκα, υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν. «Τα λόγια μου ακούστηκαν άσχημα, συμφωνώ. Αν προσβλήθηκε κάποιος, ζητώ συγγνώμη. Ήθελα να πω ότι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, οι έλεγχοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα σε μια ιχθυαγορά όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη. Η Κίνα έκλεισε προσωρινά όλες αυτές τις αγορές τον Ιανουάριο, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση άγριων ζώων συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 900. Στην Κίνα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου 80.000 και οι νεκροί ανέρχονται στους 2.835, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.