Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ίσως μετά την κρίση να γίναμε καλύτεροι άνθρωποι»

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ίσως μετά την κρίση να γίναμε καλύτεροι άνθρωποι»

Εδώ και λίγα χρόνια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε στην DW.

Ο βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής, που ταξίδευε διαρκώς ανά τον κόσμο, δεν είναι ο άνθρωπος της καραντίνας. Αλλά την τήρησε υποδειγματικά. Διαβάζοντας πολλά βιβλία στον υπέροχο ηλιόλουστο κήπο του, τηλεφωνώντας πολύ, δίνοντας περισσότερες από το κανονικό συνεντεύξεις, αλλά χωρίς να γίνει θύμα του κλειστού χώρου και χωρίς να οργιστεί για τα μέτρα. Για άλλο πράγμα οργίστηκε. Για το ασυντόνιστο τρόπο που έκλεισαν οι Γερμανοί τα σύνορα με το Λουξεμβούργο. «Δεν επρόκειτο για υψηλή τέχνη της πολιτικής, έκλεισαν τα σύνορα χωρίς να νοιαστούν για τους πολίτες, θύματα της αυθαιρεσίας του Βερολίνου».

«Κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση»

Στον κήπο του τον συνάντησε και ο Ρίγκερντ. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οργίζεται επίσης για το ότι κλείσιμο το συνόρων δεν ενημερώθηκε ούτε καν η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. «Για το ότι οι εθνολαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να δηλώσουν ότι χρειαζόμαστε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, ότι η κάθε χώρα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν αντιμετωπίσει την κρίση μόνη της και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα αμφιβάλω καθόλου». Αλλά η κρίση παράλληλα έδειξε πόσο χρειάζεται η κάθε χώρα την διπλανή της, πόσο χρειάζεται την Ευρώπη.

«Νομίζω ότι άνθρωποι στην Ευρώπη διδάχθηκαν από την κρίση ή είναι σε αυτήν τη διαδικασία, ότι μόνο του το κάθε κράτος δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δαμάσει την επιδημία και ότι κολυμπάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ίσως αυτή η κρίση να είχε αυτό ως τελικό αποτέλεσμα, γιατί υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη σε μικρά πράγματα. Γάλλοι ασθενείς με τον ιό, που θεραπεύτηκαν σε γερμανικά και λουξεμβουργιανά νοσοκομεία. Βοήθεια προς τον γείτονα. Ίσως μετά την κρίση να γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι Ευρωπαίοι». Βέβαια ο δρόμος προς μια καλύτερη Ευρώπη είναι ακόμη μακρύς, κι αν πιστέψουμε τον Γιούνκερ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις οικονομικές θυσίες.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Ως ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επικροτεί το γερμανογαλλικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με χρήματα που θα αντλήσει η Επιτροπή από τις αγορές και που θα δοθούν στα κράτη – μέλη ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια. «Νομίζω ότι πρόκειται για τη σωστή προσέγγιση για μια λύση, κυρίως προς την κατεύθυνση της νότιας Ευρώπης» υπογράμμισε. «Πηγαίνουμε προς μια επιθυμητή αμοιβαιοποίση των χρεών που θα αναλάβουμε μελλοντικά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και προβλέπει σκληρές διαπραγματεύσεις γι αυτό το ταμείο, που όμως στο τέλος ο συμβιβασμός δεν θα διαφέρει πολύ από τις προτάσεις του Βερολίνου και των Παρισίων. Από τη θέση του απόμαχου της ενεργούς πολιτικής, αλλά με συνεχές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, δηλώνει την απερίφραστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της διαδόχου τους, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.