Μ. Νετανιάχου: «Δεν θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ιστορική ευκαιρία για επέκταση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη»

Μ. Νετανιάχου: «Δεν θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ιστορική ευκαιρία για επέκταση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη»

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα χάσει την «ιστορική ευκαιρία» για επέκταση της κυριαρχία της σε τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ένα τέτοιο βήμα ως παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης γης που διεκδικούν για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν τη διακοπή συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ και το σύμμαχο του, τις ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο προσάρτησης.

Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να θέσει υπό ισραηλινή κυριαρχία τους εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη. Έχει ορίσει την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε το θέμα σύνθετο και υποστήριξε ότι απαιτείται συντονισμός με την Ουάσινγκτον. Ο νέος πολιτικός εταίρος του Νετανιάχου, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, δείχνει αμφισημία για την ντε φάκτο προσάρτηση.

Σε μια συνάντηση σήμερα με βουλευτές του δεξιού κόμματος του, Λικούντ, ο Νετανιάχου έθεσε τις κινήσεις για προσάρτηση γης στη Δυτική Όχθη ως «ίσως το πρώτο σε σημασία από πολλές απόψεις» από τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση που συγκρότησε με το Μπλε-Λευκό κόμμα του Γκαντς στις 17 Μαΐου.

«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, που δεν έχει υπάρξει από το 1948, να εφαρμόσουμε την κυριαρχία δίκαια ως ένα διπλωματικό… βήμα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε, αναφερόμενος στο έτος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και χρησιμοποιώντας τα βιβλικά ονόματα της Δυτικής Όχθης.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», είπε μια μέρα μετά την έναρξη της εις βάρος του δίκης για διαφθορά. Αρνείται τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και απιστίας.

Ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως θεμέλιο της ντε φάκτο προσάρτησης. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι εβραϊκοί οικισμοί θα ενσωματωθούν σε «όμορα ισραηλινά εδάφη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Παλαιστίνιοι και οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους οικισμούς στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό. Οι Ισραηλινοί επικριτές της προσάρτησης εξέφρασαν ανησυχία ότι αυτή μπορεί να αυξήσει την βία εναντίον του Ισραήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.