ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μόσχα: Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών στις ΗΠΑ

Μόσχα: Αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών στις ΗΠΑ

Την ανησυχία της Μόσχας έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο οι αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Η Μόσχα ανησυχεί για υπέρμετρη βία από αστυνομικούς των ΗΠΑ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, όπως επεσήμανε ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, Ρώσος αντιπρόσωπος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Τονίζαμε πάντοτε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να είναι ειρηνικές και πάντα καταδικάζαμε σκληρά τη βία από τους συμμετέχοντες σε αυτές. Ταυτόχρονα, όμως, σε αυτήν την περίπτωση, σημειώνουμε με ανησυχία ότι, πέρα από ορισμένους βίαιους διαδηλωτές, οι δυνάμεις καταστολής των ΗΠΑ διαλύουν ειρηνικές κινητοποιήσεις, ενώ χρησιμοποιούν αδικαιολόγητη βία τόσο κατά όλων των διαδηλωτών όσο κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονται στο σημείο» υποστήριξε ο κ. Λουκασέβιτς σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 28 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψαν περίπου 100 ως και 200 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.

«Υπενθυμίζουμε στις αμερικανικές αρχές τις διεθνείς υποχρεώσεις τους να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απρόσκοπτη εργασία των δημοσιογράφων, καθώς και την ελευθερία έκφρασης και την ίση πρόσβαση σε πληροφορίες για όλους» υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για «ένα κύμα βίας εναντίον των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ».

«Αδικαιολόγητη πράξη αστυνομικής βίας η επίθεση στον ρεπόρτερ του Ria Novosti»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λουκασέβιτς θεωρεί ως «αδικαιολόγητη πράξη αστυνομικής βίας» τον σκόπιμο ψεκασμό με χημικά στο πρόσωπο του ανταποκριτή της RIA Novosti, Μιχαήλ Τουργκίεφ από αστυνομικό της Μινεάπολης.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αξιολογήσει αρνητικά τις ενέργειες της αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Θα επαναλάβουμε ότι θεωρούμε την επίθεση εναντίον του κ. Τουργκίεφ ως δράση αδικαιολόγητης αστυνομικής βαρβαρότητας» συμπλήρωσε ο διπλωμάτης της Ρωσίας.

Την Κυριακή, ο κ. Τουργκίεφ ψεκάστηκε με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο από αστυνομικό της Μινεάπολης παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε επιδείξει την δημοσιογραφική του ιδιότητα, καλύπτοντας τις πορείες ενάντια στον ρατσιμό και την αστυνομική βία.

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων «ROSSIYA SEGODNYA» απαιτεί τη διευρεύνηση της υπόθεσης του κ. Τουργκίεφ και την τιμωρία των υπευθύνων, ενώ την ενόχλησή της εξέφρασε και η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

«Η Rossiya Segodnya απαιτεί από τις αρχές των ΗΠΑ να διερευνήσουν διεξοδικά αυτήν την παράνομη αστυνομική ενέργεια, η οποία παραβιάζει τόσο τους νόμους των ΗΠΑ για την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης όσο και τους διεθνείς κανόνες που προστατεύουν τους δημοσιογράφους» σημειώνεται στη σχετική δήλωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο οποίο ανήκει η RIA Novosti, επεσήμανε τέλος πως οι αστυνομικοί που ευθύνονται για την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Μιχαήλ Τοούργκιεφ, θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.