Τηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν με Ρ.Τ.Ερντογάν για Αγία Σοφία (upd)

Τηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν με Ρ.Τ.Ερντογάν για Αγία Σοφία (upd)

Tηλεφωνική συνομιλία είχαν την Δευτέρα το μεσημέρι (13/7) οι πρόεδροι Βλάντιμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την Αγία Σοφία, τη Λιβύη και τη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έθεσε ευθέως το θέμα στον Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται:

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού είναι εγγυημένη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η προστασία των χριστιανικών προσκυνημάτων.

Σχετικά με το Λιβυκό υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα τάχιστου τερματισμού της ένοπλης αντιπαράθεσης και επιστροφής στη διαπραγματευτική διαδικασία της Λιβύης στη βάση των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου 2020, των εγκεκριμένων ψηφισμάτων 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν οι κοινές πολιτικο-διπλωματικές προσπάθειες προς τη δεδομένη κατεύθυνση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συζητήθηκε επίσης το Συριακό με έμφαση στη σημασία να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του σχήματος της Αστανά (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν). Αποδόθηκε υψηλή εκτίμηση στη συνεργασία των υπουργείων Ρωσίας και Τουρκίας, που επέτρεψαν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ και στη ΒΑ Σύρια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.