ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ αναμένεται να ανακοινώσει ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ

Την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ αναμένεται να ανακοινώσει  ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ

Το όνομα της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ αναμένεται να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να καλυφθεί το κενό που προέκυψε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έπειτα από τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου την διαδικασία αντικατάστασης της Γκίνσμπεργκ, της εμβληματικής φιγούρας του φεμινιστικού κινήματος, που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο πηγές τόνισαν χθες στο Reuters ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να προτείνει την Μπάρετ, αλλά προειδοποίησαν ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να αλλάξει γνώμη. Ο ίδιος ο μεγιστάνας πρόεδρος είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι έχει πάρει την απόφασή του, αλλά αρνήθηκε να πει ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο έχει καταλήξει.

Ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα της υποψηφίου του στο Λευκό Οίκο στις 17:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή, ώρα Ελλάδας).

Η Μπάρετ, μια Καθολική 48 ετών, ορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις θρησκευτικές απόψεις της. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η υποψηφιότητα, η εκλεκτή του Τραμπ θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μπάρετ, μαζί με την Μπάρμπαρα Λαγκόα, 52 ετών, κουβανικής καταγωγής, γεννημένη στη Φλόριντα, θεωρούταν φαβορί για το χρίσμα Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ότι δεν συναντήθηκε με την Λαγκόα κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Φλόριντα. Αντιθέτως αναφέρθηκε πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα στο όνομα της Μπάρετ.

Η 48χρονη συντηρητική δικαστίνα είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.

Η διαφαινόμενη επιλογή αυτή για την κενή ένατη θέση του Δικαστηρίου φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του διορισμού της από την Γερουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η Γερουσία επικυρώνει, με απλή πλειοψηφία, τον διορισμό των δικαστών που προτείνει ο πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προτού να προχωρήσει το Σώμα σε ψηφοφορία και, σε περίπτωση νίκης του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021.

Όμως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, ο Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει μια ψηφοφορία για την κάλυψη της θέσης της Γκίνσμπεργκ. Την Δευτέρα επανέλαβε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει «φέτος», χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς. Σε περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο θα δώσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τραμπ έχει διορίσει δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο: τον Νιλ Γκόρσατς το 2017 και τον Μπρετ Κάβανο το 2018.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.