Με την ανατροπή των δημοσκοπήσεων υπέρ του ο Ν.Τραμπ ετοιμάζεται για τα debate

Με την ανατροπή των δημοσκοπήσεων υπέρ του ο Ν.Τραμπ ετοιμάζεται για τα debate

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχει «ψαλιδιστεί» η διαφορά ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, οι δύο μονομάχοι ετοιμάζονται για τα debate.

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών και τα debates των δύο υποψηφίων προέδρων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν θα αναμετρηθούν σε τρεις συνολικά τηλεμαχίες, πιθανότατα τις μοναδικές φορές που θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον μέχρι την ημέρα των εκλογών. Ένα ακόμα debate θα διεξαχθεί ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπροέδρους των ΗΠΑ Μάικ Πενς και Καμάλα Χάρις.

Το πρώτο debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ της 29ης Σεπτεμβρίου (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) και θα λάβει χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Συντονιστής θα είναι ο κ. Κρις Γουάλας παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Το debate θα διαρκέσει 90 λεπτά και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του μετάδοσης δεν θα υπάρξουν διακοπές για διαφημίσεις. Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Γουάλς και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία.

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη Φλόριντα. Θα λάβει χώρα στο Arsht Center, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τέχνης και πολιτισμού των ΗΠΑ και θα μεταδοθεί στις 09:00 τοπική ώρα (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Συντονιστής, στην διάρκειας 90 λεπτών τηλεμαχία, θα είναι ο κ. Στιβ Σκάλι, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN. Στο δεύτερο αυτό debate θα υπάρχει και κοινό, επιλεγμένο από ανεξάρτητη εταιρεία με την οποία συμφώνησαν τα επιτελεία και των δύο πλευρών και το οποίο θα μπορεί να θέτει ερωτήματα στους δύο ανθυποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ . Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα έχουν δύο λεπτά στη διάθεσή τους να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση και ο συντονιστής θα μπορεί να δώσει ένα ακόμα λεπτό για συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Belmont στο Νάσβιλ του Τενεσί, στις 22 Οκτωβρίου. Η διάρκειά της θα είναι επίσης 90 λεπτά και συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος του NBC Κρίστεν Γουέκερ.

Παράλληλα, στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και το μοναδικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Πενς και της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις. Θα λάβει χώρα στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος της εφημερίδας USA Today, Σούζαν Πέιτζ.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο

Τέσσερα βασικά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τρεις προεδρικές τηλεμαχίες, τα οποία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα κρίνουν τον νικητή.

1) Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να εγγυηθεί την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ

Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι αναμένεται να παρουσιαστούν ως οι σωτήρες της αμερικανικής οικονομίας η οποία καταγράφει βαθιά ύφεση. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον πολιτικό που συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά τη συντριβή των ετών 2008 – 2009, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι για την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φταίνε «ξένες δυνάμεις».

2) Ποιος είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα;

Λόγω της πανδημίας της Covid-19, η Κίνα έχει γίνει ο σάκος του μποξ στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο υποψηφίων προέδρων. Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει πολύ θετική στάση απέναντι στην Κίνα καθώς στο αρχικό στάδιο της πανδημίας επαίνεσε το Πεκίνο για τα μέτρα που έλαβε, ενώ αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον αντίπαλο του ως «Πεκίνο Μπάιντεν», υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τα κινεζικά συμφέροντα.

3) Ποιος φταίει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ;

Κανένας ψηφοφόρος δεν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φταίει για την πανδημία, αλλά τα τραγικά σφάλματα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου και ο τεράστιος αριθμός θανάτων, λειτουργούν εναντίον του. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα, ενώ ο κ. Τραμπ θα κατηγορήσει τους κυβερνήτες, τον προκάτοχό του και τις δυνάμεις «πέρα από τον έλεγχό του».

4) Μια εσωστρεφής ή μια εξωστρεφής Αμερική μετά την πανδημία;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Τραμπ θα επαναλάβει το βασικό του σύνθημα «America First», δηλαδή θα υπογραμμίσει ότι η πανδημία αποδεικνύει την ανάγκη για αυστηρά εθνικά σύνορα, περιορισμό στην μετανάστευση και οικονομική παραγωγή εντός των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν δεν αναμένεται να συνηγορήσει υπέρ του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου, καθώς και ο ίδιος κάνει λόγο μέτρα οικονομικού προστατευτισμού, ωστόσο αναμένεται να τονίσει ότι απαιτείται και διεθνής συνεργασία για παράδειγμα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.