ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Στήριξη στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας δίνει ο Ε.Μακρόν που δηλώνει ότι είχε λάβει το 80% των ψήφων

Στήριξη στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας δίνει ο Ε.Μακρόν που δηλώνει ότι είχε λάβει το 80% των ψήφων

Την υποστήριξη του στην αντιπολίτευση της Λευκορώσίας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν που συναντήθηκε με την επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας της χώρας, την Σβετλάνα Τιχανόφκσαγια, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιθουανία.

Η επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης στη Λευκορωσία ταξίδεψε, μετά τις εκλογές, στη Λιθουανία, ενώ έχει συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς Λιθουανίας, Νορβηγίας και Πολωνίας.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, ωστόσο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους της Λευκορωσίας. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, πιστέψτε με», δήλωσε ο Μακρόν ύστερα από τη 45 λεπτών συνάντησή του στο ξενοδοχείο του στο Βίλνιους.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε με τις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια αυτής της πολιτικής κρίσης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι», διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η 38χρονη ακτιβίστρια και πολιτικός ήταν υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας στις εκλογές της 9ης Αυγούστου έχοντας την αμέριστη υποστήριξη άλλων δύο γυναικών: της Βερόνικα Τσέκαλο και της Μαρίας Κολεσνίκοβα.

Η μητέρα δύο παιδιών εγκατέλειψε τη χώρα αμέσως μετά τις εκλογές. Η εκπρόσωπος της Σβετλάνα, Όλγα Κοβάλκοβα έσπευσε τότε να δηλώσει ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας να βρει καταφύγιο σε άλλη χώρα – τη Λιθουανία – αφού έκανε λόγο για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Ένα από τα μέλη της ομάδας της δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βίλνιους με τον Μακρόν, η Τιχανόφσκαγια του είπε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα της μέσα στον χρόνο και ότι ευελπιστεί να υπάρξει ένα ενωμένο ευρωπαϊκό μέτωπο που θα στηρίξει το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στη Λευκορωσία.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας ότι στις κάλπες αυτή ήταν που συγκέντρωσε το 80% των ψήφων και όχι ο Λουκασένκο.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Τώρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να υποστηρίξουμε τον λαό της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Μακρόν από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μετά το πέρας της συνάντησής τους μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν αναγνωρίζουμε την εκλογή του Λουκασένκο και έτσι δεν αναγνωρίζουμε το καθεστώς του ως προέδρου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Είναι παντρεμένη με τον ακτιβιστή Σεργκέι Τιχανόβσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου ωστόσο οι αρχές της Λευκορωσίας τον συνέλαβαν στις 29 Μαΐου του 2020. Τότε η Σβετλάνα αποφάσισε να κατέβει υποψήφια στη θέση του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σβετλάνα είναι καθηγήτρια Αγγλικών, διερμηνέας και τρελά ερωτευμένη με τον YouTuber, blogger και ακτιβιστή σύζυγό της. Το ζευγάρι έχει έναν γιο και μια κόρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.