ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εκλογές ΗΠΑ: Θα ψηφίσουν και από το διάστημα – Το κάνουν εδώ και δεκαετίες

Εκλογές ΗΠΑ: Θα ψηφίσουν και από το διάστημα – Το κάνουν εδώ και δεκαετίες

Τέσσερις Αμερικανοί αστροναύτες, οι οποίοι όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα ψηφίσουν κανονικά παρότι θα βρίσκονται εκτός Γης.

Οι αστροναύτες θα αναχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών με προορισμό τον ISS, αλλά αυτό δεν θα τους εμποδίσει να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία της 3ης Νοεμβρίου. Εξάλλου, εδώ και 20 χρόνια Αμερικανοί αστροναύτες ψηφίζουν από το διάστημα.

«Σκοπεύουμε όλοι να ψηφίσουμε από το διάστημα», είπε η Σάνον Γουόκερ, η οποία θα αναχωρήσει για τον ISS στις 31 Οκτωβρίου, μαζί με δύο άλλους Αμερικανούς κι έναν Ιάπωνα, με έναν πύραυλο της εταιρίας SpaceX.

«Η NASA συνεργάζεται πολύ καλά με τους διάφορους εκλογικούς οργανισμούς, επειδή όλοι μας κατοικούμε σε διαφορετικές κομητείες. Ήταν πιο απλό να πούμε ότι θα ψηφίσουμε από το διάστημα», διευκρίνισε. Τα εκλογικά τους δικαιώματα θα ασκήσουν, επίσης, οι Μάικ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ και Κέιτ Ρούμπινς.

Η τελευταία, η οποία θα αναχωρήσει για τον ISS με ένα ρωσικό πύραυλο στα μέσα Οκτωβρίου, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ψηφίσει «διά αλληλογραφίας» από το διάστημα, μια επιλογή που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσουν φέτος εκατομμύρια ψηφοφόροι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι κανονισμοί για τις ψηφοφορίες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, συχνά και από τη μία κομητεία στην άλλη. Στο Τέξας, όπου έχουν τη βάση τους οι Αμερικανοί αστροναύτες, υιοθετήθηκε το 1997 ένας νόμος που προβλέπει ακριβώς τη διαδικασία για τη «διαστημική ψήφο». Συγκεκριμένα, οι εκλογικές αρχές του Χιούστον δημιούργησαν ηλεκτρονικά, κρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια που στέλνονται στους αστροναύτες μέσω της NASA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι αστροναύτες λαμβάνουν επίσης τους προσωπικούς, μοναδικούς κωδικούς τους, που τους επιτρέπουν να ανοίξουν, να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν το ψηφοδέλτιο στη Γη, στις αρχές της κομητείας τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.