Τ.Μπάιντεν: «Επιστρατεύει»… μέχρι και τα κομποσκοίνια – Τα πάντα για να κερδίσει τους καθολικούς

Τ.Μπάιντεν: «Επιστρατεύει»… μέχρι και τα κομποσκοίνια – Τα πάντα για να κερδίσει τους καθολικούς

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ μετράνε αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η αναμεταξύ τους διαφορά έχει πλέον «ψαλιδιστεί» και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κάνει τα πάντα για να κερδίσει ψηφοφόρους.

Σε μία προσπάθεια που κάνει για να κερδίσει τους καθολικούς ψηφοφόρους ο Τζο Μπάιντεν θα φοράει κομποσκοίνι στο χέρι του για να τους δείξει ότι βρίσκεται κοντά τους.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η πίστη του τον έχει βοηθήσει για να ξεπεράσει τις τραγωδίες στη ζωή του. Και στις 3 Νοεμβρίου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο ελπίζει να πείσει τους καθολικούς ψηφοφόρους, όπως αυτός, που στην πλειοψηφία τους ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθεί τη λειτουργία στη μικρή εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στη συνοικία Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ όπου κατοικεί.

Εκεί, σε ένα τεράστιο νεκροταφείο, είναι θαμμένοι οι γονείς του, ο γιος του Μπο που πέθανε το 2015 από καρκίνο καθώς και η πρώτη του σύζυγος Νίλια και η κόρη του Ναόμι που σκοτώθηκαν το 1972 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το πρώην δεξί χέρι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε εκμυστηρευθεί το 2017 ότι δεν εγκαταλείπει ποτέ το κομποσκοίνι που είχε ο γιος του την ημέρα που πέθανε.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι πιστός καθολικός και, αν κερδίσει τις εκλογές, θα γίνει μόλις ο δεύτερος καθολικός Αμερικανός πρόεδρος, μετά τον Τζον Κένεντι. Και ο 77χρονος έχει αποφασίσει να μην αφήσει σε καμία περίπτωση το πεδίο της θρησκείας στους Ρεπουμπλικάνους.

Κρίνει πολλά η ψήφος των καθολικών

Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Ο Τραμπ κέρδισε το 2016 τη Χίλαρι Κλίντον χάρη στις οριακές του νίκες στις περισσότερες πολιτείες – κλειδιά. Οπότε τις επόμενες δύο εβδομάδες κάθε ψήφος μετρά. Το 2016 οι καθολικοί ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 52% υπέρ του Τραμπ, έναντι 45% υπέρ της Κλίντον, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew.

Όμως αυτή η ομάδα των ψηφοφόρων, που αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των Αμερικανών, δεν είναι ομοιογενής: έξι στους δέκα λευκούς καθολικούς είχαν προτιμήσει το 2016 τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, έναντι σχεδόν επτά στους δέκα ισπανόφωνους καθολικούς που ψήφισαν τη Δημοκρατική υποψήφιο. Σημαντικά μέλη της κυβέρνησης Τραμπ είναι επίσης καθολικοί.

Πρόκειται “για μια κρίσιμη ομάδα ψηφοφόρων για τον υποψήφιό μας”, παραδέχθηκε ο Τζος Ντίκσον υπεύθυνος για θέματα θρησκείας στην προεκλογική ομάδα των Δημοκρατικών.

Το θέμα της άμβλωσης όμως ενδέχεται να κοστίσει στον Μπάιντεν, ακόμη και στο Ντέλαγουερ, μια πολιτεία που παραδοσιακά επιλέγει τους Δημοκρατικούς.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στηρίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση “Ρόου εναντίον Ουέιντ”, βάσει της οποίας αναγνωρίστηκε το 1973 στις ΗΠΑ το δικαίωμα στην άμβλωση. Αν εκλεγεί, έχει δεσμευθεί να πιέσει το Κογκρέσο να υιοθετήσει σχετική νομοθεσία.

“Αν ο Τζο Μπάιντεν είναι εβραίος, καθολικός, λουθηρανός, άθεος, δεν με ενδιαφέρει”, δήλωσε ο Τζο Ντόλαν, βγαίνοντας από την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Μπράντιγουαϊν.

Ο 50χρονος αυτός μηχανικός δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει. “Όμως, ξέρετε, ως καθολικό, είναι δύσκολο για εμένα να στηρίξω κάποιον” που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο 71χρονος Ρούντι Αντονίνι Τζούνιορ από το Ουίλμινγκτον ξέρει ήδη ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ. “Δεν έχω κάτι εναντίον του Τζο Μπάιντεν, είναι καλός. Όμως για τις αμβλώσεις (…) Είναι καθολικός, είναι αντιφατικό”, σχολίασε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.