Για άλλη μια φορά ο Γ.Στόλτενμπεργκ τηρεί ίσες αποστάσεις και «καλύπτει» τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Για άλλη μια φορά ο Γ.Στόλτενμπεργκ τηρεί ίσες αποστάσεις και «καλύπτει» τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ναι μεν ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο την οποία έχει προκαλέσει η Τουρκία αλλά για άλλη μια φορά τήρησε ίσες αποστάσεις παίρνοντας επί της ουσίας το μέρος της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την διήμερη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Άμυνας της συμμαχίας ανέφερε: «Ανησυχώ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε δει αυξημένες εντάσεις, όπου έχουμε δει την ανάπτυξη πλοίων στη θάλασσα, αεροπλάνων στον αέρα. Και φυσικά για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό να βοηθήσουμε στη μείωση των εντάσεων, στην αποκλιμάκωση και στην αποφυγή τυχόν συμβάντων ή ατυχημάτων μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε της ανοιχτής γραμμής Ελλάδας – Τουρκίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως εάν χρειαστεί θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

«Εξετάζουμε πώς να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς απεμπλοκής για να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο ατυχημάτων και, εάν συμβούν, να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να δημιουργήσουν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα επικαλεσθεί το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – του γνωστού ως ρήτρας αμοιβαίας αλληλεγγύης- όπως υπονόησε σε επιστολές του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απάντησε: «Δεν θα ασχοληθώ με νομικά ζητήματα. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων δημιουργώντας τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τυχόν συμβάντων και ατυχημάτων μεταξύ πολύτιμων συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το έχουμε κάνει και πριν», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στη δεκαετία του `90 υπήρχε επίσης πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο πέλαγος, υπήρξαν αρκετά περιστατικά που οδήγησαν σε θύματα, θανάτους και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ καθιέρωσε επίσης διαφορετικούς μηχανισμούς και γραμμές επικοινωνίας για την αποσυμφόρηση και την αποφυγή συμβάντων. Αυτό ήταν επιτυχές, βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και φυσικά η κατάσταση είναι διαφορετική τώρα από τη δεκαετία του `90, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε μερικά μαθήματα από τη δεκαετία του `90 που μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ – αυτό ακριβώς κάνουμε – και εργαζόμαστε με τα άλλα θεσμικά όργανα, στενά με την ΕΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.