N.Μεντβέντεφ: «Προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΗΕ και να εγκαθιδρυθεί μία “ομάδα δημοκρατικών χωρών”»

N.Μεντβέντεφ: «Προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΗΕ και να εγκαθιδρυθεί μία “ομάδα δημοκρατικών χωρών”»

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες με το να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, αναφέρει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε άρθρο του με τίτλο, «75η επέτειος του ΟΗΕ: Παλιά προβλήματα, νέες προκλήσεις και παγκόσμιες λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, γινόμαστε μάρτυρες μονομερών επιθετικών ενεργειών και εξόφθαλμων προσπαθειών παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, που γίνονται, μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ», αναφέρει στο άρθρο του.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες χωρών να υποβαθμίσουν τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών δημιουργώντας μία «ομάδα δημοκρατικών χωρών».

Όπως τόνισε:

«Προσπάθειες να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΗΕ και να εγκαθιδρυθεί μία “ομάδα δημοκρατικών χωρών” στη θέση του, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Τέτοιες ιδές δεν ενώνουν αλλά διχάζουν την ανθρωπότητα, συντελούν στην ένταση παγκοσμίως και τελικά οδηγούν σε απευθείας συγκρούσεις» αναφέρει.

«Κανείς άλλος διεθνής οργανισμός, πόσο μάλλον στρατιωτικές συμμαχίες, δεν μπορούν να υποσκελίσουν το μονοπώλιο των οργάνων του ΟΗΕ στην έκφραση της επιθυμίας της παγκόσμιας κοινωνίας. Η αυταπάτη της ευθύνης της παγκόσμιας ασφάλειας, προσπάθειες διαφόρων οργανισμών και συγκεκριμένων χωρών να στιγματίσουν χώρες και κυβερνήσεις και να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου θα μας πάει δεκαετίες πίσω» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνθήκης New START τονίζει ότι η παράτασή της πρέπει σύντομα να αποφασιστεί.

«Το ζήτημα της επέκτασης της συμφωνίας επίσης πρέπει να επιλυθεί σύντομα. Έχουμε ήδη αναφέρει τη θέση μας για την παράτασή της» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία υπολογίζει σε μορατόριουμ των δυτικών εταίρων της σχετικά με την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη όπως κάνει και η Μόσχα.

Ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα της Ρωσίας για σύνοδο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθούν επείγοντα ζητήματα, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων.

Σημείωσε ότι, αριθμός διεθνών συμφωνιών υιοθετήθηκαν στο συμβούλιο του 1978 για τον αφοπλισμό προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.

«Σήμερα υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξάγει σύνοδο των πέντε πυρηνικών δυνάμεων για να συζητηθούν τα πιο πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας» τόνισε.

Υπογράμμισε τη θέση της Ρωσίας κατά των περιορισμών στο εμπόριο και της ανθρωπιστικές προμήθειες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, ενώ σημείωσε ότι τα παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούν να επιλύονται χωρίς αποκατάσταση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στη βάση της συναίνεσης των κρατών.

«Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου μπορούν να αντλήσουν νομιμότητα μόνο από τις δημοκρατικές διαδικασίες που ορίζονται στα εθνικά συντάγματα και από τη σαφώς εκφρασμένη βούληση των εθνών να προσχωρήσουν σε έναν διεθνή θεσμό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την προσέγγιση, να διατηρήσουμε το μοναδικό αρχιτεκτόνημα του ΟΗΕ, να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων και να σεβαστούμε τις εθνικές συνθήκες κάθε χώρας» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέτρεξε με βοήθεια τη Βηρυτό μετά την καταστροφική έκρηξη, έστειλε προσωπικό έκτακτης ανάγκης για παροχή βοήθειας στον Λίβανο, εν μέσω πανδημίας παρείχε σημαντική βοήθεια στη Βενεζουέλα, το Ιράν και άλλες χώρες, ενώ βοήθησε ιατρικά και την Ιταλία. Αναφέρθηκε επίσης στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υποστήριξε ότι, υπάρχουν πρώην σοβιετικές χώρες που δεν κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, τονίζοντας ότι μία αδύναμη χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της και να προστατευτεί από παγκόσμιες απειλές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.