ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Στο Κάιρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ

Στο Κάιρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα μεταβεί στο Κάιρο της Αιγύπτου, σήμερα Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει «ένα έργο κατευνασμού» απέναντι στον αραβικό κόσμο, με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Στο Κάιρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, καθώς και τον μεγάλο ιμάμη Αχμέντ αλ Ταγιέμπ, ο οποίος είχε σφόδρα επικρίνει την Γαλλία όταν υπερασπίστηκε την ελευθερία έκφρασης. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ «θα συνεχίσει το έργο των εξηγήσεων και του κατευνασμού, το οποίο ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

Σε μια ομιλία που έκανε στα τέλη Οκτωβρίου, ο ιμάμης Αχμέντ αλ Ταγιέμπ είχε δηλώσει πως «το να βρίζεις τις θρησκείες και να επιτίθεσαι στα ιερά σύμβολά του, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης είναι πρόσκληση μίσους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σίσι είχε υπερασπιστεί, σε ομιλία που έκανε με αφορμή τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, στις 28 Οκτωβρίου, «τις θρησκευτικές αξίες» και καταδίκασε τις «ύβρεις στον Προφήτη».

Η επίσκεψη του Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα συνδιαστεί και με συνομιλίες για το ζήτημα της Λιβύης και τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υπερασπιστεί την ελευθερία των θρησκευτικών σκίτσων και είχε υποσχεθεί ότι δεν θα σταματήσουν τα σκίτσα, μιλώντας στην τελετή προς τιμήν του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν φανατικό ισλαμιστή, στις 16 Οκτωβρίου, επειδή έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον μουσουλμανικό κόσμο, οι πιστοί είχαν αντιδράσει με οργή στα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν και είχαν κάψει πορτρέτα του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Μια άτυπη εκστρατεία, επίσης, είχε εκδηλωθεί σε πολλές μουσουλμανικές χώρες για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.