ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Στις 15 Δεκεμβρίου αίρει το lockdown η Γαλλία – Διάγγελμα Ε.Μακρόν (βίντεο)

Στις 15 Δεκεμβρίου αίρει το lockdown η Γαλλία – Διάγγελμα Ε.Μακρόν (βίντεο)

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στο αποψινό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως το lockdown αίρεται στις 15 Δεκεμβρίου.

«Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκαν σε εσάς, δεσμεύτηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος που υποστήριξε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από τις 28 Νοεμβρίου» ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν. «Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο, να έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια» σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η βεβαίωση μετακίνησης δεν θα σταματήσει μετά τις 28 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο αλλαγές στα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ανοίγουν οι αγορές το Σάββατο, στις 15 Δεκέμβρη η άρση lockdown

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε έτσι πως οι αγορές και επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες στο σπίτι ως τις 21.00 το βράδυ. Επιπλέον, επεκτείνεται στα 20χλμ η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για την για φυσική άσκηση.

Το δεύτερο στάδιο της άρση του lockdown θα ξεκινήσει σύμφωνα με όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στις 15 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση πως θα εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό. «Θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια, να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και μετά την άρση του lockdown

Επιπλέον, τόνισε πως εφόσον αρθεί το lockdown, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 15 Δεκεμβρίου και έπειτα και για τις ώρες 21.00 με 07.00 το πρωί. «Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα γίνουν συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους».

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται επαναλειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών, των θεάτρων και των μουσείων.

Περίπου στις 20 Ιανουαρίου, μετά την περίοδο των γιορτών, θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης, εστιατόρια και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα σχολεία επίσης θα επιστρέψουν στους συνήθης ρυθμούς τους, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα θα εξεταστεί και το άνοιγμα των πανεπιστημίων, επίσης με φυσική παρουσία των φοιτητών.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ενάντια στον κορωνοϊό στα τέλη Δεκέμβρη

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως τα πρώτα εμβόλια και οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Γαλλία, θα ξεκινήσουν από τα τέλη του Δεκέμβρη. «Οι υγειονομικές αρχές θα αποσαφηνίσουν τις πρακτικές λεπτομέρειες του εμβολιασμού με τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται από τα τέλη Δεκέμβρη και στις αρχές του νέου έτους.

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως δεν σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον πιο διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο» είπε.

Να υπενθυμίσουμε πως υπό τον κίνδυνο ανατροπής και ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες πως αίρεται το lockdown στη Βρετανία.

Το διάγγελμα Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στον γαλλικό λαό έπειτα από έναν μήνα καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.