Ισραήλ: Με… εμβόλια πληρώνει τη Συρία για να απελευθερώσει γυναίκα

Ισραήλ: Με… εμβόλια πληρώνει τη Συρία για να απελευθερώσει γυναίκα

Με… εμβόλια κατά του κορωνοϊού πληρώνει τη Συρία το Ισραήλ για να απελευθερώσει αιχμάλωτη γυναίκα.

Το Ισραήλ πλήρωσε στη Ρωσία 1,2 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να παράσχει στη συριακή κυβέρνηση εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο συμφωνίας που εξασφάλισε την απελευθέρωση μιας Ισραηλινής γυναίκας που κρατούνταν αιχμάλωτη στη Δαμασκό, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η γυναίκα αυτή, η οποία συνελήφθη γιατί εισήλθε παράνομα στη Συρία, αφέθηκε ελεύθερη πριν από λίγες ημέρες. Μέχρι τώρα όμως το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι σε αντάλλαγμα για την ελευθερία της, η ισραηλινή κυβέρνηση απελευθέρωσε δύο Σύρους βοσκούς που είχαν συλληφθεί από Ισραηλινούς.

Η μυστική συμφωνία, η οποία φέρεται να συνήφθη την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από ισραηλινή πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον τα περιορισμένα αποθέματα εμβολίου μπορούν να μετατραπούν σε μια νέα μορφή διπλωματικού «νομίσματος».

Επίσης, φέρνει στο προσκήνιο την απροθυμία του Ισραήλ να παρέχει εμβόλια στους εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν υπό τον έλεγχο του στην περιοχή της Γάζας και συγκεντρώνει κριτική, ειδικά εφόσον πρόκειται για μια εχθρική χώρα.

Χθες, Σάββατο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στα σχετικά δημοσιεύματα λέγοντας ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μια δόση των εμβολίων του Ισραήλ». Ωστόσο, δεν σχολίασε αν πράγματι η κυβέρνησή του πλήρωσε τη Μόσχα για προμήθεια εμβολίων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, αναφέρει σήμερα το Associated Press.

«Γιατί οι Ισραηλινοί πολίτες πρέπει συνεχώς να μαθαίνουν από ξένα μέσα για πράγματα που τους κρύβει ο πρωθυπουργός;» δήλωσε στο ραδιόφωνο Kan του Ισραήλ η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Μεράβ Μικαέλι, που ζήτησε να συζητηθεί το θέαμ στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο αρνήθηκε την ύπαρξη συμφωνίας με το Ισραήλ.

Επίσης ακόμα δεν είναι σαφές για πόσες δόσεις εμβολίου πρόκειται.

Η 25χρονη Ισραηλινή γυναίκα, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ μέσω της Μόσχας και ανακρίθηκε από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, προέρχεται από ένα κατά κύριο λόγο υπερ-Ορθόδοξο οικισμό της Δυτικής Όχθης και προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιορδανία, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα διέσχισε το έδαφος της Συρίας από τα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και τα προσάρτησε το 1981, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται ευρέως διεθνώς. Η ταυτότητα και τα κίνητρά της για διέλευση στη Συρία δεν έγιναν γνωστά από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν επίσημα σε κατάσταση πολέμου και απαγορεύεται στους Ισραηλινούς πολίτες να επισκέπτονται τη Συρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.