Η Σλοβακία κάνει «πλάκα» στην Ουκρανία: «Δώστε μια περιοχή στη Ρωσία για να σας δώσουν εμβόλια»

Η Σλοβακία κάνει «πλάκα» στην Ουκρανία: «Δώστε μια περιοχή στη Ρωσία για να σας δώσουν εμβόλια»

Με οργή αντέδρασαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές στο «αστείο» που έκανε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος πρότεινε να δοθεί στη Ρωσία μια περιοχή της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη χώρα του.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ρωτήθηκε αυτήν την εβδομάδα τι υποσχέθηκε στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για τα ρωσικά εμβόλια, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Την ουκρανική Ζακαρπάτια», απάντησε, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό όνομα της Υπερκαρπαθίας, μιας ουκρανικής επαρχίας που συνορεύει με τη Σλοβακία.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε σκανδαλώδης στην Ουκρανία, η οποία κατά παράδοση διατηρεί καλές σχέσεις με τη Σλοβακία. Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας και στήριξε το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νοκολένκο. «Θεωρούμε αυτές τις δηλώσεις εκτός τόπου και προσβλητικές» ιδίως «μετά τη ρωσική επίθεση και κατοχή» ορισμένων ουκρανικών περιοχών, πρόσθεσε.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Σλοβάκο επιτετραμμένο στο Κίεβο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας και να ζητήσει εξηγήσεις.

Σήμερα, ο ίδιος ο Μάτοβιτς ανακάλεσε τις δηλώσεις του, ζητώντας συγγνώμη από τους Ουκρανούς, με ανάρτησή του στο Twitter. «Η Σλοβακία είναι φίλη σας», πρόσθεσε στα ουκρανικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Φεβρουαρίο, είπε ότι ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Ντμίτρο Κούλεμπα. «Λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση στο Κίεβο», σημείωσε.

Η Σλοβακία έγινε την Δευτέρα η δεύτερη χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε δόσεις του ρωσικού εμβολίου για την Covid-19. Το Κίεβο, που μέχρι σήμερα έχει λάβει μόνο 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τα 40 εκατομμύρια κατοίκους του, απαγόρευσε τον Φεβρουάριο την εισαγωγή των ρωσικών εμβολίων στη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.