ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Όλα όσα έγιναν στην κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν – Οι διαφορές και η παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα

Όλα όσα έγιναν στην κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν – Οι διαφορές και η παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η συνάντηση κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκε «περίπου όπως αναμέναμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι συζητήσεις στη Βίλα Λα Γκρανζ, στις όχθες της λίμνης Λεμάν, κράτησαν λιγότερο από τέσσερις ώρες – πολύ λιγότερο από όσο ανέμεναν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να επιστρέψουν οι πρεσβευτές τους, που είχαν ανακληθεί νωρίτερα φέτος, στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα.

Το χρονικό της ιστορικής συνάντησης

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η στρατηγική σταθερότητα και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν δύο από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο «τραπέζι» των δύο ηγετών.

«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Συμφωνήσαμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ είχε αποχωρήσει από την Ουάσινγκτον και μετέβη στη Μόσχα για διαβουλεύσεις τον Απρίλιο, στον απόηχο διπλωματικής κρίσης που σημειώθηκε, αφότου ο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πούτιν είναι “δολοφόνος”. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από τη Μόσχα, επίσης, τον ίδιο μήνα. Εν συνεχεία, ακολούθησε νέος γύρος κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως έγινε γνωστό, από πλευρά του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ανατόλι Αντόνοφ αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων -ζήτημα που όπως είχε γίνει γνωστό, βρισκόταν στο “τραπέζι” της συνάντησης- ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το συγκεκριμένο θέμα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα εργαστούν επ’ αυτού» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά, παράλληλα, τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Ρωσίας, ο Πούτιν παρατήρησε ότι το παράνομο κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο λειτουργεί ακόμη.

«Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν πλέον να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές, ενώ έκανε λόγο για «αχτίδα ελπίδας» για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Παράλληλα, όπως είπε, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντα πραγματιστικές, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις», μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν. Ακόμη, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος τους αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση. «Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε περιορισμούς» είπε, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

https://twitter.com/Lettie4u/status/1405125127025709058

«Μιλήσαμε την ίδια γλώσσα, καμία έχθρα»

Σχετικά με την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι συζητήσεις τους περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, γύρω από τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία έχθρα. Αντιθέτως […], και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να έλθουν οι θέσεις μας πιο κοντά, από κοινού. Οι συζητήσεις μας ήταν αρκετά εποικοδομητικές» είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις στη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «ειλικρινείς» συνομιλίες. «Νομίζω ότι γενικά μιλήσαμε την ίδια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάμε […] ο ένας τα μάτια του άλλου και να υποσχεθούμε αιώνια αγάπη και φιλία. Καθόλου» συμπλήρωσε.

«Έμπειρος ο Μπάιντεν»

Σε ό,τι αφορά, τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για έναν “έμπειρο” και “ικανό” ηγέτη. «Προσωπικά, πείστηκα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρο άτομο. Ήταν προφανές. Μιλήσαμε τετ α τετ για σχεδόν δύο ώρες. Δεν είναι όλοι οι ηγέτες ικανοί να έχουν μία συζήτηση τετ α τετ κατ’ αυτόν τον τρόμο» σημείωσε. Ο Ρώσος Πρόεδρος ερωτήθηκε, εν τω μεταξύ, και σχετικά με τα “σκληρά σχόλια” που είχε κάνει για το πρόσωπό του ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την εξήγηση που τού έδωσε αργότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Όλοι γνωρίζουμε αυτά τα σχόλια. Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μου τηλεφώνησε. Το συζητήσαμε. Ικανοποιήθηκα από την εξήγησή του. Μου πρότεινε να συναντηθούμε, ήταν δική του πρωτοβουλία, και συναντηθήκαμε» ανέφερε.

«Ρωσία και ΗΠΑ ευθύνονται για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα»

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν για τα πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας .Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, στις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αλλά και της ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας. «Διεξάγουμε ασκήσεις στο έδαφός μας όπως και οι ΗΠΑ διεξάγουν πολλές ασκήσεις στο έδαφός τους. Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε ασκήσεις στέλνοντας τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό και το προσωπικό μας στα σύνορα των ΗΠΑ. Δυστυχώς οι Αμερικανοί εταίροι μας το κάνουν αυτό, αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Επομένως, οι «ανησυχίες» για αυτήν την κατάσταση πρέπει να εκφραστούν από τη ρωσική πλευρά, όχι από την αμερικανική» υπογράμμισε.

«Η πρόσφατη παράταση της συνθήκης New START είναι παράδειγμα της δέσμευσής μας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε την αρχή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει» αναφέρεται.

«Συνεπείς με αυτούς τους στόχους, ΗΠΑ και Ρωσία θα αρχίσουν από κοινού μία αναβαθμισμένη διμερή διαβούλευση στρατηγικής σταθερότητας στο άμεσο μέλλον που θα είναι σκόπιμη και ισχυρή. Μέσω αυτού του διαλόγου, επιδιώκουμε να θέσουμε τα θεμέλια για τα μελλοντικά μέτρα ελέγχου όπλων και μείωσης του κινδύνου» τονίζεται τέλος.

«Η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας»

«Του είπα πως η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας, τόνισε ο Μπάιντεν. Αντιθέτως, είναι υπέρ των Αμερικανών πολιτών” ξεκαθάρισε έπειτα. Όπως είπε, στην ατζέντα του συμπεριλαμβάνεται η μάχη κατά του κορωνοϊού, η αμερικανική οικονομία, οι σχέσεις με τις άλλες χώρες και η προστασία των Αμερικάνων.

Μάλιστα, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι «πάντα» στο τραπέζι καθώς “είναι στο DNA της χώρας μας» :«Δεν είναι ότι κυνηγάμε τη Ρωσία όταν καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει απλά να κάνει με το ποιοι είμαστε. Πώς μπορώ να είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ και να μην μιλάω ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» Επίσης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είπε στον Πούτιν πως «δεν θα ανεχτεί» την παρέμβαση στη δημοκρατία των ΗΠΑ.Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης πως «θα μάθουμε σε διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια εάν οι ΗΠΑ θα έχουν στρατηγικό διάλογο με τη Ρωσία».

Για την υπόθεση Ναβάλνι και τους «ξένους πράκτορες»

Σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση του CNN για το εάν η Ρωσία δεσμεύτηκε να σταματήσει την “καταστολή” σε βάρος της αντιπολίτευσης. Ο Πούτιν, ζητώντας η απάντησή του να μεταδοθεί με ειλικρίνεια, απέρριψε τον παραπάνω ισχυρισμό, σημειώνοντας ότι ο ίδιος παραβίασε τους όρους αναστολής της ποινής του για προηγούμενη καταδίκη του και γνώρισε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στη χώρα. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε πως το γεγονός ότι η οργάνωση “FBK” του Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας», δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να λειτουργεί.

«Θα επαναλάβω αυτό που έχω ήδη πει για τους λεγόμενους ”ξένους πράκτορες”. […] Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νόμο που ορίζει ότι η χώρα θα στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, κήρυξαν τη Ρωσία εχθρό και είπαν ότι θα τιθασεύσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Επομένως, τι είδος πολιτικών οργανώσεων πρέπει να στηρίξουν οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της δυτικής κοινωνίας να στηρίξουν στη Ρωσία; Προφανώς, τους κηρύξαμε ξένους πράκτορες, όπως έκαναν οι Αμερικανοί τη δεκαετία του ΄30, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία τους σταματά, μπορούν να λειτουργούν» είπε συγκεκριμένα ο Πούτιν.

Σε ερώτηση, εν τω μεταξύ, για την αμερικανική νομοθεσία που ασκεί πιέσεις σε ρωσικά ΜΜΕ που εργάζονται στις ΗΠΑ, ο Πούτιν δήλωσε ότι ενώ το Sputnik και το RT, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί “ξένοι πράκτορες” από τις ΗΠΑ, συμμορφώνονται με τον αμερικανικό νόμο, αυτό δεν ισχύει και για όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Θέλω να δω την οικονομία της Ρωσίας να ευημερεί»

Όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τη Ρωσία και ότι, μάλιστα, θέλει να δει την οικονομία της να ευημερεί .Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι στα συμφέροντα ούτε των ΗΠΑ ούτε της Ρωσίας». «Ο Πούτιν δεν θέλει (άλλον έναν) Ψυχρό Πόλεμο πιστεύω» είπε συγκεκριμένα.

«Έκανα αυτό που πήγα να κάνω»

Μιλώντας ειδικότερα για το τι συζήτησαν δήλωσε ότι, μεταξύ των άλλων, μίλησαν για τη Συρία, το Ιράν, τη Λευκορωσία και τις προσπάθειες να αποτραπεί η επανεμφάνιση τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα εξακολουθούν να αποσύρονται, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Περιγράφοντας γενικά τη συνάντησή τους ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως «έκανε αυτό που πήγε να κάνει» και όλα διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα. Τέλος, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με το πώς κινούμαστε από εδώ και πέρα».

«Συναντηθήκαμε για να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλές μέρος»

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο επί της ουσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου .Ο ίδιος δέχθηκε μια ιδιαίτερη ερώτηση από δημοσιογράφο που του ζήτησε να εξηγήσει στην 9χρονη κόρη της τη σημασία αυτής της συνόδου. «Είναι όμορφο που η 9χρονη κόρη σας ενδιαφέρεται για αυτά. Η απάντηση είναι απλή: Κοίτα γύρω σου… Βλέπεις, ο κόσμος είναι τόσο όμορφος, και οι ενήλικες ηγέτες δύο χωρών, δύο σημαντικών πυρηνικών δυνάμεων, συναντώνται για να κάνουν τον κόσμο ένα ασφαλές και ακμαίο σπίτι για όλους εκείνους που ζουν στον πλανήτη μας».

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι συμφώνησαν με τον Μπάιντεν να δρομολογήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα. «Όσο για την κυβερνοασφάλεια, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για το ζήτημα”.Όπως είπε ακόμη, βάσει αμερικανικών πηγών, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ. «Το 2020 δεχθήκαμε 10 αιτήματα από τις ΗΠΑ σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές. Και δεχθήκαμε δύο αιτήματα φέτος και οι συνάδελφοί μας έλαβαν διεξοδικές απαντήσεις» ανέφερε επίσης. Από την άλλη, προσέθεσε, η Ρωσία απέστειλε, πέρυσι, 45 αντίστοιχα αιτήματα και 35 φέτος. «Και δεν έχει παρασχεθεί καμία απάντηση μέχρι στιγμής” τόνισε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το ζήτημα «εξαιρετικά σημαντικό» για ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ΗΠΑ.

Χάος με τους δημοσιογράφους – Τσακωμοί μπροστά στους προέδρους

Η ένταση ξεκίνησε διότι ορισμένοι δημοσιογράφοι εμπόδιζαν τους καμεραμάν να τραβήξουν πλάνα. Ακολούθησε ένταση με αποτέλεσμα τα όσα έλεγαν οι δύο άνδρες να ακούγονται μετά βίας.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ανίτα Κούμερ του Politico οι σκηνές ήταν χαοτικές. «Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», σημείωσε η ανταποκρίτρια του Politico.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.