DW: «Ούριος άνεμος στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας – Παράταση περιορισμών με Β.Ιρλανδία»

DW: «Ούριος άνεμος στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας – Παράταση περιορισμών με Β.Ιρλανδία»

Προς τρίμηνη παράταση των τελωνειακών θαλάσσιων περιορισμών μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας – Μ. Βρετανίας. Βήματα πίσω και των δυο πλευρών με στόχο τη συνεργασία.

Εφτά ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στην Κορνουάλη και τα πολύωρα τετ α τετ Τζόνσον με Ευρωπαίους ηγέτες, η οικοδέσποινα Βρετανία φαίνεται πως ήδη χρήζει καλύτερης μεταχείρισης και μια πιο παραγωγική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των δυο χτίζεται ξανά, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

Βασική τους διαφορά και πηγή εντάσεων τους τελευταίους μήνες το πρωτόκολλο της βόρειας Ιρλανδίας. Η μεν Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Βρετανία να εφαρμόσει πια το Brexit και αυστηρά όλες τις παραγράφους που συμφωνήθηκαν μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Η δε Βρετανία αρνείται και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της βόρειας Ιρλανδίας υποστηρίζοντας ότι είναι μη ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

Και ενώ οι δυο πλευρές φαινόντουσαν ανυποχώρητες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς μόλις χθες σε ομιλία του δήλωσε “πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο για παραγωγικό πολιτικό διάλογο” με την Βρετανία στα συμφωνηθέντα του Brexit, δίνοντας ένα ξεκάθαρο τόνο διάθεσης συνεργασίας της ένωσης.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Μάλιστα η δήλωση ήρθε 24 ώρες μετά την επίσημη αίτηση του Βρετανού Υπουργού για το Brexit Λόρδου Φρόστ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επιπλέον τρίμηνη παράταση της περιόδου χάριτος για την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της βόρειας Ιρλανδίας, που επισήμως τελειώνει στις 30 Ιουνίου.

Τα συμφωνηθέντα στο διαζύγιο ΕΕ – ΗΒ προβλέπουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς τροφίμων της ένωσης για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη μεταφορά προϊόντων μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας και της χώρας-μέλους της ΕΕ Ιρλανδίας. Για να γίνει όμως αυτό στο πρωτόκολλο συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές, να εφαρμοστούν τελωνειακοί περιορισμοί στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας – Μεγάλης Βρετανίας παρά το ότι είναι η ίδια χώρα.

Μάλιστα η παράγραφος που έχει προκαλέσει εντάσεις είναι αυτή που απαγορεύει την εισαγωγή νωπών κρεάτων στη β. Ιρλανδία από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς δεν υιοθετούν την νομοθεσία της ένωσης περί των κανόνων για τις ζωοτροφές, την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Ένα βήμα πίσω στον “πόλεμο του λουκάνικων”

Λίγες ημέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία στα τέλη Ιουνίου οι δύο πλευρές δείχνουν πρόθεση να συνεργαστούν και να κάνουν ένα βήμα πίσω στον “πόλεμο του λουκάνικων” όπως τον αποκαλούν τα βρετανικά ΜΜΕ, μέχρι να βρεθεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις επόμενες ημέρες ο Μάρος Σέφκοβιτς αναμένεται να καλέσει τον Λόρδο Φροστ ώστε να συζητήσουν διεξοδικά τις λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης για παράταση της περιόδου χάριτος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.