Σερβία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τις διμερείς τους σχέσεις

Νευρικότητα σε ΗΠΑ & ΕΕ

Σερβία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τις διμερείς τους σχέσεις

Σε συμφωνία που αφορά στις διμερείς σχέσεις τους έχουν προχωρήσει Ρωσία και Σερβία, με τις ΗΠΑ να μη «βλέπουν με καλό μάτι» την ικανότητα της Μόσχας για στρατηγικούς ελιγμούς.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκολα Σελάκοβιτς και Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπέγραψαν πρωτόκολλο έναρξης των διαδικασιών διευθέτησης των διακρατικών σχέσεων για την διετία 2023-2024.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει κάποια αναγγελία.

Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, οι ΗΠΑ αντέδρασαν και μέσω του πρέσβη τους στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ ζήτησαν εξηγήσεις από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρέσβης φάνηκε ενοχλημένος για την μυστικότητα που τηρήθηκε από την σερβική πλευρά γύρω από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση των κρατικών αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Σερβίας όπου έγινε διάλογος για τις μελλοντικές σχέσεις, και οι εξελίξεις αιφνιδίασαν τις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και η συμφωνία δημιούργησε νευρικότητα στους κόλπους της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη τόνισε, μιλώντας σχετικά σε συνέντευξη Τύπου ότι «πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα συμφωνία που αφορά στις διαβουλεύσεις εντός του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου, τις διμερείς σχέσεις και τις πολυμερείς δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.