ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΕΕ προς E.Mασκ: «Το πουλί ελευθερώθηκε αλλά αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες μας θα απαγορευτεί»!

Οι Βρυξέλλες ενοχλημένες με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης που θέλει να επαναφέρει ο Ε.Μασκ

ΕΕ προς E.Mασκ: «Το πουλί ελευθερώθηκε αλλά αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες μας θα απαγορευτεί»!

Στην ΕΕ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την απόκτηση του Twitter από τον Έλον Μασκ επειδή θα επιτρέψει να ισχύσει η βασική αρχή της Δημοκρατίας που είναι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα προειδοποιεί ότι αν το Twitter δεν «συμμορφωθεί» με τους κανόνες της μπορεί ακόμα και να απαγορευτεί η χρήση του εντός της επικρατείας της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν έγραψε στο Twitter για να στείλει μια προειδοποίηση στον νέο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ώρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έκλεισε τη συμφωνία του για την εταιρεία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους κανόνες μας», δήλωσε την Παρασκευή ο Μπρετόν, ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ, απαντώντας στο tweet του Μασκ: «Το πουλί ελευθερώθηκε». 

Τι εννοείται με την λέξη συμμόρφωση; Εννοείται ότι οποιοδήποτε περιεχόμενο που αναρτηθεί έρθει σε αντίθεση με την επίσημ προπαγάνδα των Βρυξελλών σε θέματα που «καίνε» όπως η ουκρανική σύγκρουση, θα κρίνεται ως «παράνομο».

Είναι αυτό αντιδημοκρατικό; Ναι, είναι. Αλλά στις Βρυξέλλες αυτό δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Θα ζήσουν μια χαρά με αυτό και θα συνεχίσουν να πίνουν τις σαμπάνιες τους.

Άλλωστε έχουν μάθει να κάνουν ότι θέλουν, να μην λογοδοτούν, και κανείς να μην τους ενοχλεί γι’ αυτό.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Μπρετόν είχε επίσης υπενθυμίσει στον Έλον Μασκ ότι η εστίασή του στην ελεύθερη ομιλία στο Twitter θα περιοριζόταν από τους νόμους της ΕΕ για τον έλεγχο του περιεχομένου.

Ο Μπρετόν ταξίδεψε στο Τέξας τον Μάιο, όπου οι δυο τους είπαν ότι δεν υπήρχε «καμία διαφωνία» σχετικά με την προσέγγισή τους στο περιεχόμενο.

Την Πέμπτη, ο Μασκ δημοσίευσε ένα σημείωμα στους διαφημιστές που προσπαθούσε να τους καθησυχάσει ότι δεν θέλει το Twitter να γίνει ένα «δωρεάν για όλους τοπίο κόλασης», γεμάτο βίαιες ή επικίνδυνες αναρτήσεις.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ δίνει στις κυβερνήσεις περισσότερη εξουσία επιβολής κανόνων που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας μετριάζουν το περιεχόμενο και να αποφασίζουν πότε πρέπει να καταργήσουν το «παράνομο» περιεχόμενο.

Εάν ο Μασκ δεν συμμορφωθεί, το Twitter θα αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων πωλήσεων και θα μπορούσε ακόμη και να απαγορευτεί!

Ο Μασκ σκοπεύει να καταργήσει τις μόνιμες απαγορεύσεις στους χρήστες επειδή δεν πιστεύει σε ισόβιες απαγορεύσεις, επιτρέποντας σε προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επανενταχθούν.

Και όλοι γνωρίζουν πόσο μεγάλη επίδραση έχει ο Ν.Τραμπ μέσω του Twitter.

Η ΕΕ δεν φοβήθηκε να αναλάβει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στο παρελθόν.

Ο εποπτικός φορέας προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο 450.000 ευρώ (448.360 $) στο Twitter το 2020 για παραβίαση του GDPR, των ορόσημων κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

Στο Amazon.com, στο WhatsApp της Meta και στη Google της Alphabet έχουν επιβληθεί με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τώρα ακόμη μεγαλύτερη εξουσία να ελέγχει τη μεγάλη τεχνολογία με την DSA και τη θυγατρική της νομοθεσία, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες τεχνολογίας που ορίζονται ως «φύλακες» να συμμορφώνονται με τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες.

Και οι δύο αυτοί νόμοι έγιναν επίσημα νόμος αυτόν τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι στις εταιρείες θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ για παράλειψη συμμόρφωσης το επόμενο έτος.

Οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από συγχωνεύσεις και εξαγορές ή να απαγορευθούν εντελώς να λειτουργούν μέσα στην ΕΕ!

Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο ίδιος ο Μπρετόν τον Απρίλιο του 2022 σχετικά με τον «έλεγχο του περιεχομένου στις ψηφιακές πλατφόρμες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι είπατε; Δεν είναι δημοκρατικό; Και ποιος σας ρώτησε;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.