“Το ευρωπαϊκό πείραμα απέτυχε παταγωδώς”

“Το ευρωπαϊκό πείραμα απέτυχε παταγωδώς”

Υπάρχουν 23 τρόποι για να πει κανείς «ευχαριστώ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Thank you. Merci. Mersi. Grazie. Gracias. Grazzi. Go raibh maith agat. Dziekuje. Danke. Aitäh. Köszönöm. Multumesc. Dêkuji. Paldies. Ačiū. Dakujem. Obrigado. Hvala. Dank u. Kiitti. Blagodaria. Merci villmahl. Ευχαριστώ.

Και αυτό είναι ένα στοιχείο, σύμφωνα με τον γνωστό Βρετανό ιστορικό Νίαλ Φέργκιουσον, το οποίο δείχνει από μόνο του «γιατί το ευρωπαϊκό πείραμα έχει καταλήξει σε αποτυχία».

Σε αυτόν τον ισχυρισμό προέβη ο Φέργκιουσον στο πλαίσιο ομιλίας του, που έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου, με θέμα: «Έχει αποτύχει το ευρωπαϊκό πείραμα;».

«Θυμάστε εκείνα τα πειράματα χημείας που κάνατε μικροί; Προσθέτατε χημικά συστατικά, το ένα μετά το άλλο, περιμένοντας να δείτε αν θα προκληθεί έκρηξη. Το ίδιο έκαναν και στην Ευρώπη. Ξεκίνησαν με έξι μέλη, αλλά δεν αρκούσαν. Τα έξι έγιναν εννιά. Και πάλι όμως τίποτα. Στα δέκα άρχισε να φαίνεται λίγος καπνός. Στα 25 τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν και όταν τα μέλη έγιναν 27 η έκρηξη ήταν αναπόφευκτη», διατεινόταν ο Φέργκιουσον.

«Η Ευρώπη πρέπει να κριθεί με οικονομικούς όρους, από τη στιγμή που οι όροι της ήταν ανέκαθεν οικονομικοί», προσέθεσε ο ακαδημαϊκός, κάνοντας αναφορά στην κατιούσα πορεία της ευρωπαϊκής ένωσης από τη δεκαετία του ’50, όπου είχε σημειωθεί ανάπτυξη της τάξεως του 4%, μέχρι το 1.7% της δεκαετίας του ’90 και από εκεί μέχρι τις μέρες μας, όπου η ανάπτυξη είναι στην καλύτερη περίπτωση μηδενική.

Οι Ευρωπαίοι όμως είχαν λάβει τις προειδοποιήσεις τους: «γνώριζαν πως εάν έχεις μία νομισματική ένωση χωρίς ενιαία αγορά εργασίας και χρηματοοικονομικό φεντεραλισμό, το πείραμα θα τιναχτεί στον αέρα. Το είχα πει από το 2000 και τώρα συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο…», επεσήμανε ο Φέργκιουσον.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μονάχα για οικονομική αποτυχία – η οποία διαδέχτηκε την πολιτική αποτυχία συγκρότησης μίας ένωσης με πολιτικά μέσα – αλλά και για γεωπολιτική, καθότι η Γηραιά Ήπειρος δεν κατάφερε ποτέ να αποτελέσει το αντίπαλον δέος των ΗΠΑ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Πηγή: Il Sole-24 Ore

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.