Υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι σήμερα

Ο Ιανουάριος του 2022, όπως ήταν προγραμματισμένο, είναι μήνας εκλογής προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και τέσσερις υποψήφιοι μέχρι τώρα θα δώσουν τη μάχη για την προεδρία.

Την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου θα δώσουν την πρώτη μάχη οι υποψήφιοι. Η πρώτη ψηφοφορία θα λάβει χώρα μεταξύ 10:30 και 11:15. Αν δεν βγει νικητής με απόλυτη πλειοψηφία, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, που αν κι αυτές δεν εκλέξουν με απόλυτη πλειοψηφία, τότε πραγματοποιείται μια τέταρτη ψηφοφορία με διαγωνιζόμενους τους δύο πρώτους σε ψήφους υποψήφιους από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία στην Ευρωβουλή πρέπει να έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον 36 βουλευτών (το 1/20 του συνόλου των ευρωβουλευτών).

Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι είναι τέσσερις. Επιπλέον υποψηφιότητες για τον πρώτο γύρο μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Ρομπέρτα Μετσόλα- Με τη στήριξη της ισχυρότερης πολιτικής ομάδας

Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) η 42χρονη ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, Ρομπέρτα Μετσόλα, είναι η πιο πιθανή επιλογή για την προεδρία.

Μέχρι τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, έχει ανέβει από νωρίς τα σκαλιά στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Από νομική σύμβουλος του γραφείου της χώρας της στην ΕΕ το 2004, σήμερα, 17 χρόνια μετά, διεκδικεί την ανώτερη θέση του θεσμού. Τοποθετημένη στην συντηρητική, την κεντροδεξιά πτέρυγα, μέλος και του ΕΛΚ, είναι η πιο «βατή», θα έλεγε κανείς, επιλογή στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα της βουλής στην Ευρώπη.

Ειδικά από τη στιγμή που, μετά από τον ξαφνικό θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει υποψήφιο και μάλλον δεν θα ανακοινώσουν, η Μετσόλα θα αποτελέσει επιλογή ευρύτερης συναίνεσης. Αυτήν τη στιγμή, ασκεί προσωρινά χρέη Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι το φαβορί.

Αλίς Μπα Κούνκε- Η Πράσινη επιλογή

Μόλις στις 12 Ιανουαρίου, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν την στήριξή τους στην ευρωβουλευτή τους Αλίς Μπά Κούνκε. Η Σουηδή πολιτικός είναι 50 ετών, γεννημένη στη Σουηδία, με ρίζες από την Γκάμπια της Αφρικής, από όπου κατάγεται ο πατέρας της.

Στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φιλοξενείται μόλις από το 2019. Η Κόυνκε διανύει δηλαδή την πρώτη της θητεία. Η συμμετοχή της στην πολιτική ζωή, βέβαια, δεν είναι καινούργια, καθώς η ίδια έχει διατελέσει και υποργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας στην Σουηδία για μια πενταετία από το 2014 έως το 2019. Παλιότερα, εργάζονταν ως παρουσιάστρια σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όπως δηλώνει και η ίδια: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων πολιτών στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος από κοινού».

Κόσμα Ζλοτόφκσι- «Ο υποψήφιός σας για πραγματική αλλαγή»

Με το σύνθημα: «ο υποψήφιός σας για πραγματική αλλαγή» θα κατέβει στην εκλογική μάχη ο Κόσμα Ζλοτόφσκι, Πολωνός πολιτικός, προερχόμενος από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στο πρόσωπό του θα βρουν έκφραση οι πιο συντηρητικές πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου και οι ευρωσκεπτικιστές. Ο Ζλοτόφσκι είναι 57 ετών και έχει πλούσια πολιτική καριέρα στην πολιτική ζωή της χώρας του, κοντά τρεις δεκαετίες.

«Δεν προσποιούμαι ότι έχω εύκολες πιθανότητες να κερδίσω αυτόν τον αγώνα, αλλά σίγουρα δεν θα μείνω θεατής καθώς η ηγεσία αυτού του θεσμού παίζει τον ρόλο της στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε δήλωσή του. Μάλιστα έχει αποκαλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ιδεολογικό πεδίο μάχης».

Σίρα Ρέγκο- Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η 48χρονη ευρωβουλευτής που προτάθηκε από την Αριστερά είναι από την Ισπανία και είναι η πιο ριζοσπαστική φωνή μεταξύ των υποψηφιοτήτων. Η Ρέγκο εξελέγη ευρωβουλευτής για πρώτη φορά το 2019 αλλά ακολουθεί μια μακρά πορεία πολιτικής δράσης, ήδη από φοιτήτρια στα κινήματα νεολαίας στην Ισπανία και μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ίδια αναφέρει σχετικά με την υποψηφιότητά της: «Καθημερινά βλέπουμε πώς η μεταναστευτική πολιτική, η πολιτική κατά των γυναικών, η πολιτική κατά των LGBTI και η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε συλλογική απάντηση. Μια απάντηση που προσφέρει μέλλον, που δίνει ελπίδα, που κινητοποιεί τους ανθρώπους».