Δημοκρατία, διαφάνεια και σταθερότητα οι προϋποθέσεις για ένταξη

Με κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές τεσσάρων πολιτικών ομάδων καταδικάζουν τις ενέργειες του Μίλοραντ Ντόντικ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και καλούν σε παύση της στρατηγικής κατευνασμού της ΕΕ απέναντί του.

Η επιβράβευση των αποσχιστικών πολιτικών στέλνει ένα καταστροφικά λάθος μήνυμα στου πολιτικούς και τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναφέρουν στη δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Ανανέωση (Renew Europe) και τους Πράσινους.

Ο Ντόντικ να υποστεί τις συνέπειες

Προτρέπουν δε, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Ντόντικ, εκτός αν αλλάξει πορεία και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης. Ο Ντόντικ είναι μέλος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και επιδιώκει την απόσχιση της σερβικής δημοκρατίας και προφανώς την ένωσή της στη συνέχεια με τη Σερβία.

«Εμείς, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες και διχαστικές ενέργειες του Σέρβου μέλους της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που ισοδυναμούν με σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνη», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών, προφανώς εκφράζοντας τη γραμμή των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που εκπροσωπούν.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων και της όποιας κοινοτικής βοήθειας, θα πρέπει να επανεξεταστούν επειγόντως. Να γίνει διακοπή της όποιας παροχής που καταλήγει σε υπονομευτικές-αποσχιστικές δυνάμεις.

Δημοκρατία, διαφάνεια και σταθερότητα οι προϋποθέσεις για ένταξη

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την ΕΕ να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών τον Οκτώβριο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι πλέον καιρός για μια πιο σταθερή, σαφή και αξιόπιστη προσέγγιση, βασισμένη στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, καθώς και τις 14 βασικές προτεραιότητες που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα, προκειμένου να γίνει πράξη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.