ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Λέγεται κούρεμα , αλλά δεν είναι κούρεμα ή αλλίως ο προεκλογικός χόρος του παραλόγου στη Γερμανία συνεχίζεται

Λέγεται κούρεμα , αλλά δεν είναι κούρεμα ή αλλίως ο προεκλογικός χόρος του παραλόγου στη Γερμανία συνεχίζεται

Ο αριθμός των  Γερμανών αξιωματούχων  που προσπαθούν  να εξηγήσουν  το αν και πως θα γίνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές είναι πρωτοφανής τα τελευταία 24ωρα. Όλες οι δηλώσεις όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: προσπαθούν  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διαβεβαιώσουν ότι και το τρίτο «πακέτο» αν χρειασθεί, θα υπάρξει και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν εκ νέου από ένα τρίτο κύκλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους!

Με άλλα λόγια το ελληνικό χρέος φαίνεται σαν να έχει γίνει η πρώτη εφαρμογή του τετραγωνισμού του κύκλου… Κι όμως αυτός ο «τετραγωνισμός του κύκλου» έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται από τις αρχές Ιουλίου και η «λύση» βρίσκεται σε μία βασική πρόταση: εσείς διασφαλίζετε τα εγγυητικά περιουσιακά στοιχεία και εμείς πληρώνουμε το υπερβάλλον χρέος.

Στην «ιδέα» αυτή, που έχει το όνομα  European Depdation Fund (ή Pact κατά την γερμανική άποψη), δουλεύει από τις αρχές Ιουλίου δεκαμελής Επιτροπή που έχει συσταθεί με την ευθύνη της Κομισιόν και εντολή του Eurogroup υπό την κα Γερτρούδη Τούμπελ Γκουγκερέλ, η οποία έχει διατελέσει γενική διευθύντρια στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Στην ίδια Ομάδα συμμετέχει η κα Κλόντια Μπούχ, βασική σύμβουλος της κας Μέρκελ.

Στόχος της Ομάδας αυτής είναι να έχει έτοιμες τις εναλλακτικές τεχνικές προτάσεις μέχρι την άνοιξη του 2014, όταν θα πρέπει να δρομολογηθεί η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξόφλησης Χρέους.

Δουλειά του οποίου θα είναι η αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους των μελών της Ευρωζώνης με την βοήθεια «ευρωομολόγων» βραχυμεσοπρόθεσμης κατ΄ αρχάς διάρκειας, με στόχο την μείωσή του κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Οι γερμανικές προτάσεις/απόψεις επί του θέματος έτσι όπως έχουν τεθεί στην Ομάδα αυτή είναι ότι ο Οργανισμός αυτός δεν θα πρέπει να έχει την μορφή Ταμείου αλλά «Συμφώνου» και ότι ίσως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από πλευράς λειτουργίας από το ESM.

Αλλά θέτουν ορισμένους όρους οι οποίοι εξηγούν και το γιατί και πώς αποδέχεται τελικά η Γερμανία την έκδοση αυτών των «ευρωομολόγων».

Προϋπόθεση λοιπόν κατά το Βερολίνο για την δημιουργία αυτού του Οργανισμού εξυπηρέτησης κρατικού χρέους και την έκδοση αυτών των ευρωομολόγων είναι να χρηματοδοτηθεί με το 20% των συνολικών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κάθε χώρας – μέλους, όπου πέρα από τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε διαθέσιμα σε χρυσό, είτε άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, είτε συνδυασμός αυτών.

Με αυτή την εθνική εγγύηση από την πλευρά των κρατών – μελών θα δρομολογηθεί η έκδοση των «ευρωομολόγων» τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κεντρικά διαχειριζόμενη αποπληρωμή χρέους… Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις σχετικές προθέσεις και η προαναφερθείσα Ομάδα εργασίας θα συνεχίσει το έργο της μετά τις αυγουστιάτικες διακοπές υπό την άμεση εποπτεία του κ. Όλι Ρέν…

Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για το τρίτο πακέτο της Ελλάδας και για το κούρεμα του χρέους χωρίς… κούρεμα των οφειλών προς τους κοινοτικούς εταίρους, αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να συνοδεύεται από την ασφυκτική δημοσιονομική πίεση των μνημονίων και την «μεταφορά» εθνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σαν εγγύηση για κάθε ευρώ δανείου ή διευκόλυνσης που θα αποδίδεται στην Ελλάδα ή σε κάθε άλλη ενδιαφερόμενη οικονομία.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά οτι για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προυποθέτει σοβαρές παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας  αφού η τοποθέτηση κρατικης περιουσίας ώς εγγύηση προς εξυπηρέτηση του χρέους αλλάζει όλους τους κανόνες. Και το μεγάλο ερώτημα είναι , ποιός θα αναλάβει την διαχείριση των επιμέρους κρατικών περιουσιών των χωρών της Ευρωζώνης που θα μπούν στο μηχανισμό;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.