ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μέρκελ τρέμει ευρωεκλογές: “Καμία σημαντική απόφαση μέχρι τότε”

Μέρκελ τρέμει ευρωεκλογές: “Καμία σημαντική απόφαση μέχρι τότε”

Έντονος είναι πλέον όχι (μόνο) ο σκεπτικισμός αλλά (και) ο φόβος στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις χώρες του Νότου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πλην της Γερμανίας που η πολιτική σταθερότητα έχει οικοδομηθεί στη βάση του στόχου για μία Γερμανική Ευρώπη και δεν υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ των κομμάτων, στις υπόλοιπες χώρες η κατάσταση έχει έντονα χαρακτηριστικά αστάθειας.

Ακόμα και στις χώρες-δορυφόρους του Βερολίνου (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία) υπάρχει μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο Νότο, εκεί βρίσκεται και ο πυρήνας της ανησυχίας του Βερολίνου.

Το αντιγερμανικό κλίμα διογκώνεται και σε κάποιες περιπτώσεις προσλαμβάνει, ανοιχτά, το χαρακτήρα αμφιβήτησης της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Στη Γαλλία το Εθνικό

Μέτωπο της Μαρί Λεπέν είναι πρώτη πολιτική δύναμη με αυξητική τάση και έντονη αντιγερμανική ρητορική.

Την ίδια ρητορική χρησιμοποιούν και οι Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στην Ιταλία, για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία στο Βερολίνο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Σιένα, που αποκάλυψε ότι το 53% των Ιταλών είναι εναντίον της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στην πολιτική της λιτότητας, θορύβησε την κ.Μέρκελ και το γερμανικό κατεστημένο.

Πολύ περισσότερο όταν ένα άλλο εύρημα της έρευνας, έδειξε ότι οι Ιταλοί, σε ποσοστό 68%, θα επέλεγαν την έξοδο από την ευρωζώνη αν επρόκειτο να χάσουν το εισόδημά τους από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Την ίδια ανησυχία έχουν και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου δεν είναι σίγουροι για την πολιτική σταθερότητα και αποδοχή της κυβέρνησης.

Όλα αυτά ωθούν τους Γερμανούς σε μία περιχαράκωση.

Τρανή απόδειξη ότι παραπέμπεται στις καλένδες η πραγματική και ουσιαστική τραπεζική ένωση και επιλέγεται ένα κακέκτυπο της, μόνο και μόνο γιατί το Βερολίνο δεν αισθάνεται ασφάλεια με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Θεωρούν ότι δεν θα μπορούν μετά να επιβάλουν τις απόψεις τους και θα εγκλωβιστούν σε μία τραπεζική ένωση χωρίς να έχουν τα κέρδη αλλά και την ηγεμονία που προσδοκούν.

Το ίδιο ισχύει και για την θέσπιση του ευρωομολόγου αλλά και για το ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Η κ.Μέρκελ έχει αποφασίσει να μην πάρει ή να δημοσιοποιήσει καμία απόφαση, περιμένοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το Βερολίνο ελπίζει να μην ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική των περικοπών και της σκληρής λιτότητας.

Αν καταρρεύσουν οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, αν απονομιμοποιηθεί τελείως το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία, υπάρχει κίνδυνος και για την ίδια τη συνοχή της Ε.Ε και της ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν το στόχο για μία Γερμανική Ευρώπη ούτε να δεχθούν να αμφισβητηθεί η επιλογή των περικοπών απέναντι στους ”τεμπέληδες” του Νότου.

Αν όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι σαρωτικό για τους πολιτικούς τους φίλους, τότε θα βρεθούν μπροστά σε αποφάσεις που θα έχουν δύο κατευθύνσεις: ή θα βάλουν νερό στο κρασί τους ή θα διαλύσουν οι ίδιοι την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.