Μ. Σούλτς: “Ανησυχεί” για την συμφωνία του Eurogroup για την ενοποίηση τραπεζών

Μ. Σούλτς: “Ανησυχεί” για την συμφωνία του Eurogroup για την ενοποίηση τραπεζών

«Ανησυχητικό» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωβουλευτών χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν χθες Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ενοποίηση.

Ο μηχανισμός διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. κινείται προς μια «ανησυχητική κατεύθυνση», ανέφερε ο Σουλτς, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία είναι «πολύ μακριά» από αυτό που επιθυμεί το Ευρωκοινοβούλιο, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναμένονται «διαπραγματεύσεις διά μακρών» μεταξύ των βουλευτών, των χωρών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπή προτού οριστικοποιηθεί το σχέδιο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» το Ευρωκοινοβούλιο να χάσει τα νομοθετικά του προνόμια προς όφελος ενός αυστηρά διακυβερνητικού μηχανισμού.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες Τετάρτη το βράδυ έπειτα από 12 ώρες διαπραγματεύσεων σε μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου το οποίο θα οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή θα χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της και ενός συμβουλίου αποφάσεων το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.

Αυτό όμως το συμβούλιο θα τελεί υπό την επίβλεψη των εθνικών κυβερνήσεων.

«Είναι σαν να διακομίζεται ένας τραυματίας στα επείγοντα και να τον πηγαίνουμε πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αντί να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες», υποστήριξς ο Σουλτς.

«Αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις αποφάσεις» των υπουργών Οικονομικών, «τότε όχι μόνο θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα έχει διαπραχθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υιοθετήσει τις προτάσεις ως έχουν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.