ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ντόμπρετ: “Ο ESM δεν θα συγκαλύπτει παλιές αμαρτίες”

Ντόμπρετ: “Ο ESM δεν θα συγκαλύπτει παλιές αμαρτίες”

Χώρες με παρελθόντα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα δεν θα ωφεληθούν από την επικείμενη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας Αντρέας Ντόμπρετ, μετριάζοντας τις ελπίδες της Ιρλανδίας να χρησιμοποιήσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης για να στηρίξει τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Ντόμπρετ δήλωσε πως η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για μελλοντικές απώλειες και ζημίες, απηχώντας με τη σειρά του τις αντίστοιχες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, οι οποίοι τον περασμένο μήνα έθεσαν όρους βάσει των οποίων θα επέτρεπαν να χορηγείται βοήθεια από τον ESM.

«Αναμφίβολα, η τραπεζική ένωση αποτελεί σημαντικό κρηπίδωμα για μία πιο σταθερή νομισματική ένωση. Ως τέτοιο όμως προορίζεται να μετριάζει μελλοντικούς κινδύνους και να μην συγκαλύπτει παλιές αμαρτίες», είπε ο Ντόμπρετ, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας που πρόκειται να δώσει στο Δουβλίνο.

«Τα κληροδοτημένα (τοξικά) στοιχεία ενεργητικού είναι εκείνοι οι κίνδυνοι που εκτυλίχθηκαν με ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών», τόνισε ο Ντόμπρετ, προσθέτοντας πως αυτά «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα αντίστοιχα κράτη μέλη».

«Οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με χρηματοοικονομική μεταφορά», τόνισε.

Προσθέτοντας πως η εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ, η οποία καλείται κατά βάση να ασκεί τη νομισματική πολιτική, δεν πρόκειται να επέλθει χωρίς κινδύνους, ο Ντόμπρετ προειδοποίησε πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους δύο αυτούς τομείς.

«Ένας τέτοιος διαχωρισμός θα είναι δύσκολος, τόσο από νομικής, όσο και από οργανωτικής άποψης», δήλωσε.

«Προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο που η διάσωση των τραπεζών αντιπροσωπεύει για τα δημοσιονομικά των κρατών, οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να συνταχθούν όταν θα χρειασθεί να υποστούν τις τραπεζικές απώλειες. Οι εννοούμενες εγγυήσεις θα πρέπει να απαλείφονται όταν το έσχατο καταφύγιο είναι τα χρήματα των φορολογουμένων», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Ντόμπρετ είναι υπεύθυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη Μπούντεσμπανκ, της οποίας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συχνά συμμερίζονται τις απόψεις του εκάστοτε προέδρου της, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.