H γερμανική αγορά εργασίας πλήττεται από την παρατεταμένη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

H γερμανική αγορά εργασίας πλήττεται από την παρατεταμένη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Oι εισοδηματικές ανισότητες στη Γερμανία την εξαετία 2005-2010 αμβλύνθηκαν, καθώς τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα εξασφάλισαν υψηλότερους μισθούς, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο DIW.

«Στα τέλη του 2010 τα εισοδήματα στη Γερμανία ήταν λιγότερο άνισα κατανεμημένα σε σύγκριση με την έναρξη του 2005», εκτιμά το ινστιτούτο, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη γερμανική κεντροαριστερά, επισημαίνοντας πως «ανακόπηκε έτσι μία τάση που παγιωνόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα προγενέστερα».

«Οι φτωχότεροι πολίτες εξασφάλισαν πολύ μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις και οι πολίτες που είχαν εισόδημα αυξήθηκαν κατά 700 χιλιάδες, την ώρα που αντιθέτως οι πολίτες με ακίνητη περιουσία την ίδια χρονική περίοδο είχαν μικρότερες αποδόσεις από την περιουσία τους αυτή», αναφέρει το DIW στην ανακοίνωσή του.

Και τονίζει: «Τελικά η παρατεταμένη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί υπό προθεσμία να έχει δυσμενές αποτέλεσμα πάνω στη γερμανική αγορά εργασίας, ενώ αυτή κατάφερνε τελευταία να είναι σε καλή κατάσταση, αφού η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι πλέον πιο δυσμενής».

Το 2009, ένα 15% των πολιτών στη Γερμανία είχε εισοδήματα ελάχιστα μεγαλύτερα από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Μόλις στα τέλη του επόμενου έτους όσοι εξασφάλιζαν σε μηνιαία βάση 990 ευρώ, δηλαδή περίπου το 60% ενός μέσου μισθού στη Γερμανία σήμερα ανέρχονταν στο 14% του συνόλου όσων δήλωναν τακτικό εισόδημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.