ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της ισπανικής οικονομίας

Πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της ισπανικής οικονομίας

Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΕ).

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ισπανίας, με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και να ωθείται αυτή πιο κοντά στο να ζητήσει πακέτο οικονομικής διάσωσης.

Η ΙΝΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού – με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Eurostat – ανήλθε τον Οκτώβριο στο 3,5% – όσο και τον Σεπτέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

Οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 100 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, ωθώντας το επίπεδο των τιμών προς τα πάνω, ενώ η αύξηση των φόρων συμπιέζει παράλληλα την κατανάλωση. Χθεσινά στοιχεία της INE έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό 11%.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σήμερα οριακά σε σχέση με χθες στο 5,659% από 5,656%. Παρά τη μείωση της απόδοσής του κατά 1,74 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο δίμηνο, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της υπό όρους αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αυτή παραμένει υψηλότερη κατά 4,2 μονάδες σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες ότι θα αποφασίσει την προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης όταν αυτό θα είναι στο συμφέρον των Ισπανών και πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν είναι αναγκαία μία τέτοια κίνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.