ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Καίριο πλήγμα στο ευρωπαϊκό Desertec η αποχώρηση της Siemens

Καίριο πλήγμα στο ευρωπαϊκό Desertec η αποχώρηση της Siemens

Η απόσυρση της Siemens από την αγορά ηλιακής ενέργειας φαίνεται ότι κατάφερε καίριο πλήγμα στο πρόγραμμα Desertec, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια από αχανή ηλιακά πάρκα στη Σαχάρα.

Η Siemens είχε επενδύσει στην τεχνολογία των εγκαταστάσεων «ηλιακής θερμότητας», στις οποίες γιγάντια κάτοπτρα εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε πύργους με ατμοηλεκτρικές γεννήτριες. Τα τελευταία χρόνια όμως οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις και η αγορά δίνει έμφαση σε μια άλλη τεχνολογία, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία μετατρέπουν την ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρισμό με όλο και μικρότερο κόστος.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Νature, η γερμανική εταιρεία αποχωρεί τώρα από την κοινοπραξία Dii που θα υλοποιούσε το Desertec, στην οποία ανήκουν 12 ακόμα εταιρείες, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΑΠΕ.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα είχε στόχο να προσφέρει 125 Gigawatt ηλεκτρικής ισχύος έως το 2050 και να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη και τη Μέση.

Η αποχώρηση της Siemens θεωρητικά δεν βάζει ταφόπλακα στο σχέδιο, όλα όμως δείχνουν ότι η κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα του γιγάντιου έργου θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του Desertec προέβλεπε και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις ανεμοδαρμένες ακτές της Βόρειας Αφρικής, η Siemens ίσως ξαναγίνει βασικός παίκτης στο πρόγραμμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.