ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τεράστιες οι επιπτώσεις στην αυστριακή οικονομία από τη δημιουργία ενός “Ευρώ του Βορρά”

Τεράστιες οι επιπτώσεις στην αυστριακή οικονομία από τη δημιουργία ενός “Ευρώ του Βορρά”

Η έξοδος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου και η συνεπαγόμενη δημιουργία ενός «Ευρώ του Βορρά», θα είχε βαρύτατες επιπτώσεις στην αυστρική οικονομί απ’ ό,τι μία έξοδος μόνο της Ελλάδας, διαπιστώνει το γνωστό Αυστριακό Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών, σε έρευνά του που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Τεράστιες θα ήταν οι επιπτώσεις για την Αυστρία, της οποίας το ΑΕΠ θα μειωνόταν το 2016 κατά 10,75% και ο αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν κατά 157.000, εκτινάσσοντας σχεδόν στο διπλάσιο το ποσοστό ανεργίας -που σήμερα, με μόλις 4,5% είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας του Ινστιτούτου, η οποία έγινε για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια έξοδος μόνον της Ελλάδας από το ευρώ, θα σήμαινε για την αυστριακή οικονομία 13.100 περισσότερους ανέργους, ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο, ενώ μια έξοδος, επιπλέον της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, θα μείωνε κατά 7,5% το αυστριακό ΑΕΠ μέσα στο 2016 -που λαμβάνεται ως βάση στην έρευνα- αυξάνοντας κατά 80.000 τον αριθμό των ανέργων στη χώρα.

Καταγράφοντας σενάρια κρίσης για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, το Ινστιτούτο συμπεραίνει στην έρευνά του, πως το ευνοϊκότερο για την Αυστρία θα ήταν εάν μεταρρυθμίζονταν οι χώρες που παρουσιάζουν προβλήματα, εάν δεν θα έπρεπε να διαγραφούν χρέη και εάν διατηρείτο η ενότητα της Νομισματικής Ένωσης.

Όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους της έρευνας, στα συγκριτικά σενάρια για ολόκληρη την Ευρώπη, σκόπιμα δεν ελήφθησαν ως βάση οι ελληνικές εξελίξεις των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων, δηλαδή ανεπαρκείς ή καθόλου μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλματώδης νέα αύξηση του χρέους παρά τη βοήθεια, διαγραφή χρέους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον διευθυντή του Ινστιτούτου, γνωστό οικονομολόγο Κρίστιαν Κόισνιγκ, στην έρευνα δεν υπολογίστηκε το κόστος για μια συνέχιση της μέχρι τώρα κατάστασης, διότι, κατά την άποψή του θα ήταν ούτως ή άλλως αναπότρεπτη μια διάλυση του ευρώ. Η προσομοίωση λαμβάνει ως έναρξη της κρίσης το 2013 συγκρίνοντας την κατάσταση με εκείνη της μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης για το 2016, που στηρίζεται στην υπόθεση πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί με χαμηλότερα επιτόκια και πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.