Πορτογαλία: “Τη Δευτέρα αρχίζει η έκτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος “

Πορτογαλία: “Τη Δευτέρα αρχίζει η έκτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος “

“Η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας αναμένεται να αρχίσει την Δευτέρα 12η Νοεμβρίου”, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε ανακοίνωση της, βάσει του μνημονίου του διεθνούς δανεισμού της που αποφασίστηκε τον Μάιο του 2011.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά από την προηγούμενη τριμηνιαία αξιολόγησή της, η τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), που εκπροσωπεί τους δανειστές της Πορτογαλίας είχε συναινέσει σε μια χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, που αναθεωρήθηκε για φέτος στο 5% του ΑΕΠ (αντί για 4,5%) και στο 4,5% (αντί του 3%) για το επόμενο έτος.

Η αποστολή αυτή πάντως εκπόνησε μια θετική έκθεση, που επιτρέπει στην Πορτογαλία να λάβει νέα δόση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής βοήθειας των 78 δισεκατομμυρίων.

Διάφοροι αναλυτές και σχολιαστές πιστεύουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους, οι οποίοι έχουν ήδη αναθεωρηθεί, και ένα συμβουλευτικό όργανο, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, τάχθηκε πρόσφατα υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου διάσωσης.

Τα μέτρα λιτότητας —που ο προϋπολογισμός για το 2013 ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στη Βουλή σε πρώτη ανάγνωση, προβλέπει να ενισχυθούν το επόμενο έτος με μια γενική αύξηση των φόρων— έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ύφεσης.

Η οικονομία θα σημειώσει ύφεση φέτος κατά 3% και κατά 1% το επόμενο έτος, ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 16,4%.

Η λιτότητα έχει επίσης προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας και η CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Πορτογαλίας, καλεί σε γενική απεργία για τις 14 Νοεμβρίου, ενώ παρόμοιες δράσεις θα λάβουν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τα επόμενα δύο χρόνια, κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ τις δημόσιες δαπάνες μέσω μιας “μεταρρύθμισης του κράτους”.

Ζήτησε για το λόγο αυτό την αξιολόγηση μιας τεχνικής αποστολής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Κάλεσε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή, έλαβε όμως εκ μέρους του μια κατηγορηματική άρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.