ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

ΔΝΤ:”Κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη”

ΔΝΤ:”Κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη”

Υπάρχει «κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στις χώρες της περιφέρειας» της Ευρωζώνης, αναφέρει το ΔΝΤ σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μεξικό.

«Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στις χώρες αυτές, προειδοποιεί το Ταμείο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, στη σύνοδό του που διεξήχθη στο Τόκιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας για πολιτικούς λόγους.

Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, όμως μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό. Η Ισπανία, που θεωρητικά θα εγκαινίαζε το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει, καθώς φοβάται ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Προειδοποιώντας για αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή» γεγονός που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε «ακόμη μεγαλύτερες απώλειες» όσον αφορά στην ανάπτυξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.