“Η Πορτογαλία πενθεί” – Η Ελλάδα κοιμάται…

“Η Πορτογαλία πενθεί” – Η Ελλάδα κοιμάται…

«Η Πορτογαλία πενθεί». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα με το οποίο οι Πορτογάλοι, αναρτώντας επιπλέον μαύρα πανιά στα μπαλκόνια τους και καλύπτοντας τα αγάλματά τους, υποδέχθηκαν την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στη χθεσινή επίσκεψή της στη χώρα τους.

Λίγες ημέρες πριν οι πνευματικοί άνθρωποι της Πορτογαλίας είχαν οργανώσει τη δική τους υποδοχή με μια επιστολή στην οποία τη χαρακτηρίζουν «persona non grata», ελληνιστί ανεπιθύμητο πρόσωπο. Επρόκειτο για εκατό καλλιτέχνες και διανοουμένους (ανάμεσά τους η συγγραφέας Αλίς Βιέιρα, ο σκηνοθέτης Αντόνιο Πέντρο Βασκονσέλος, ο δημοσιογράφος Ντανιέλ Ολιβέιρα, ο ιστορικός Φερνάντο Ρόζας, ο κοινωνιολόγος Αντόνιο Πέντρο Ντόρες και ο τραγουδιστής Κάρλος Μέντες) οι οποίοι καταδείκνυαν την κυρία Μέρκελ ως «πρωτεργάτρια του νεοφιλελελεύθερου δόγματος που καταστρέφει την Ευρώπη».

Παρατηρώντας αυτές τις κατ’ εμέ εξαιρετικά καίριες, ουσιαστικές και αξιοπρεπείς αντιδράσεις απέναντι σε ένα κοινό για την Ελλάδα και την Πορτογαλία «πρόβλημα» – δεν αναφέρομαι, βεβαίως, στην ίδια την καγκελάριο αλλά στην πολιτική της και στους απαράδεκτους τρόπους με τους οποίους επιβάλλεται -, ομολογώ ότι ένιωσα θλίψη για τους σπασμωδικούς, «πρωτόγονους», στερούμενους φαντασίας, ουσίας και συλλογικότητας τρόπους με τους οποίους συνήθως αντιδράμε εμείς (λαός και πολιτικοί) στον «ζυγό» της. Να μην αναφερθώ και στους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία φαίνονται τόσο λίγοι, είναι σχεδόν εξαφανισμένοι…

Μετά τιμής,

ΥΓ.: Κατά τα άλλα, η Μέρκελ με αφορμή την επίσκεψή της στην Πορτογαλία δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η χώρα θα πάρουν χρόνο, αλλά και ότι στο τέλος της διαδικασίας θα φανούν τα οφέλη.

* Την πιστεύει κανένας;

[Του Κοσμά Βίδου από To Bήμα]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.