Ιταλία: “Ο Μπερλουσκόνι απειλεί την κυβέρνηση Μόντι με πρόωρες εκλογές”

Ιταλία: “Ο Μπερλουσκόνι απειλεί την κυβέρνηση Μόντι με πρόωρες εκλογές”

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι με πρόωρες εκλογές», γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Η διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στις περιοχές της Ρώμης, του Μιλάνου και στην περιφέρεις Μολίζε στις 10 Φεβρουαρίου 2013, που έχει αποφασιστεί απο το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί αντικείμενο διαμάχης της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι, η οποία επιδίωκε την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις βουλευτικές εκλογές την Άνοιξη, με την κυβέρνηση.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Μόντι οσφραίνεται την δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο. Αναφέρεται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο: σύμφωνα με σχολιαστές, αν ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης και μετά τις βουλευτικές εκλογές, τότε θα προταθεί ως διάδοχος του σημερινού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο—η θητεία του οποίου λήγει επίσης την άνοιξη.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα προσθέτει ότι «στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι και δεν αποκλείεται σύντομα να δημιουργηθεί και αυτόνομη ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών».

Στα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών αντέδρασε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι: «Η κεντροδεξιά δεν μπορεί να θέλει να υποκαταστήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας, επιλέγοντας την ημερομηνία των εκλογών. Θα πρέπει να ψηφίσουμε τον Φλεβάρη για τις περιφέρειες και την Άνοιξη για το κοινοβούλιο», είπε.

Είναι σαφές πλέον ότι το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα.

Σε δέκα ημέρες αναμένεται να γίνει ο πρώτος γύρος των παραταξιακών εκλογών της κεντροαριστεράς —μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος πολίτες που δηλώνουν υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία— για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού της παράταξης.

Στις 16 Δεκεμβρίου θα πρέπει να στήσει κάλπες, για μια ανάλογη διαδικασία, και η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, αν και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ακόμη οργανωτικά προβλήματα και ο χρόνος στην διάθεση των υποψηφίων είναι περιορισμένος.

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι όλες αυτές διαδικασίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί με κυβερνητική κρίση, ελπίζοντας να μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας, που τα, σύμφωνα με τα γκάλοπ, δεν ξεπερνά το 17% στις προθέσεις ψήφου, ενώ η κεντροαριστερά βρίσκεται στο 30,5%.

«Στον αέρα», παραμένει, προς το παρόν, και η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο: η τελευταία πρόταση, για ενίσχυση τις συμμαχίας κομμάτων που θα καταφέρει, ενδεχομένως, να ξεπεράσει το 42%, δεν φαίνεται να μην εγγυάται την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ετοιμάζει μια «μεγάλη έκπληξη»: να προσπαθήσει να ορίσει διάδοχό του την μεγαλύτερη κόρη του Μαρίνα Μπερλουσκόνι, 46 ετών, πρόεδρο του τηλεοπτικού ομίλου Φίνινβεστ.

Πολλά στελέχη του κόμματος του «Καβαλιέρε», όμως, φέρονται να είναι έντονα δυσαρεστημένα και να προσπαθούν να τον αποτρέψουν ώστε να μην πληγεί η εσωκομματική ανανέωση και η ίδια η ενότητα του Λαού της Ελευθερίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.