ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε ύφεση ξανά η ευρωζώνη;

Σε ύφεση ξανά η ευρωζώνη;

Για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ στο -0,1% στο γ΄τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, και πλέον μπαίνει επίσημα σε ύφεση, στη δεύτερη μετά το 2009, με την τριετή κρίση να βρίσκεται προ των πυλών για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, τη γερμανική και τη γαλλική.

Ελλάδα και Ισπανία συρρικνώνονται εδώ και μήνες, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε ύφεση 7,2% στο γ΄τρίμηνο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο καιρό ακόμα θα αντέξει η γερμανική οικονομία, η οποία δεν βρίσκεται σε ύφεση αλλά επιβραδύνεται διαρκώς, ενώ Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία καταγράφουν αρνητικά πρόσημα.

Ειδικότερα, η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε, στο +0,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ στον αντίποδα, η Γαλλία κατέγραψε καλύτερα στοιχεία από ότι αναμενόταν. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για στασιμότητα.

Το ΑΕΠ της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά 0,1%, καταγράφοντας την πρώτη αρνητική μεταβολή από την κρίση του 2008. Η Φινλανδία, η οποία δεν έδωσε στοιχεία για το τρίμηνο, ανέφερε ότι, βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της μειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 1%.

Ακόμη πιο αρνητική είναι η εικόνα στην Ολλανδία, της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,1%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Κάπως καλύτερα ήταν τα νέα από την Ιταλία, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο γ΄τρίμηνο, λιγότερο από τις εκτιμήσεις. Το προηγούμενο τρίμηνο, η ύφεση είχε φτάσει το 0,8%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.